20 Οκτωβρίου 2018

O ρόλος του στρατού στην μεταναστευτική κρίση


Η μεταναστευτική κρίση και ο ρόλος του στρατού Ξηράς στη διαχείριση του μεταναστευτικού ήταν το θέμα που ανέπτυξε η Αλίκη Προύφα, Τμήμα Μεταναστευτικών Σπουδών ΑΠΘ, Αντισυνταγματάρχης (ΥΝ).


Ειδικότερα η κα Προύφα τόνισε:

«Η Ελλάδα υπήρξε μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο τόσο χώρα αποστολής όσο και χώρα υποδοχής μεταναστών.

Το 2015 αποτελεί έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αφού ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που άρχισε να μετακινείται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αυξήθηκε κατά 997%.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Μετανάστευσης του ΟΗΕ, μετά από τρία χρόνια, το φαινόμενο της κρίσης των προσφύγων βρίσκεται σε εξέλιξη, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση (ιδιαίτερα στις αφίξεις γης στο Νομό Έβρου) το Μάρτιο του 2018 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2017.


Συγκεκριμένα σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο που εκδόθηκε από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για τον έλεγχο των συνόρων, τη μετανάστευση και το άσυλο, οι παράτυπες εισροές μέσω ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων ανήλθαν σε 8.410 το πρώτο εξάμηνο του 2018, όταν το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017 ήταν μόλις 1.611.

Από την έναρξη του φαινομένου διαπιστώθηκε δυσκολία στις δημόσιες υπηρεσίες να διαχειριστούν τις προσφυγικές εισροές καθώς και ζητήματα διαμονής και σίτισής τους που οδήγησε στη μεταβίβαση της διαχείρισης του ζητήματος στις Ένοπλες Δυνάμεις και στη σύσταση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου υπό το ΓΕΕΘΑ.

Συνολικά, από την αρχή της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Κεντρικός Συντονιστικός Οργανισμός συντονίζει τις δράσεις πενήντα (50) δομών υποδοχής σε όλη την ελληνική επικράτεια, με συνολική χωρητικότητα άνω των 45.000 μεταναστών.

Η παρέμβαση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θεωρήθηκε ιδιαίτερα κρίσιμη.  Ως υπόδειγμα αποτελεσματικής διαχείρισης αντιμετώπισε τα προβλήματα της επείγουσας πολιτειακής κατάστασης σε ένα ρόλο τόσο κοινωνικό όσο και στρατηγικό.

Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι ΕΔ ήρθαν σε επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση της κρίσης δημιουργώντας ένα δυναμικό και μία κουλτούρα συνεργασίας.

Συμπέρασμα αυτή της κρίσης και των συνεργασιών που δημιουργήθηκαν είναι ότι η συμβολή των ΕΔ σε ανθρωπιστικές αποστολές είναι αλληλένδετη με την κοινωνία καθώς διαθέτουν την τεχνογνωσία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων».
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
ΕΠΟΜΕΝΟ

0 blogger-facebook:

Προσθέστε (ΑΝΩΝΥΜΑ) τα σχόλιά σας ΕΔΩ..