6 Σεπτεμβρίου 2018

Κύπρος : Το Κυπριακό και την κατάσταση στη Μ. Ανατολή συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-ΟλλανδίαςΤο Κυπριακό, θέματα ενέργειας, το Brexit, καθώς και ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα συζήτησαν, σε συνάντηση που είχαν στην Λευκωσία, οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ολλανδίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Στεφ Μπλοκ.

Οι δύο υπουργοί και οι αντιπροσωπείες των δυο χωρών, συζήτησαν, ιδιαίτερα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τρόπους συνεργασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο κύριος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Ολλανδό ομόλογό του για το Κυπριακό και για την επιθυμία της Λευκωσίας για επανέναρξη του διαλόγου από εκεί που είχε διακοπεί στο Κραν Μοντάνα. Ενημέρωσε επίσης για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για το οποίο η Ολλανδία επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω και της παρουσίας της ολλανδικής SHELL στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Ολλανδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και, όπως δήλωσε ο κύριος Μπλοκ, υποστηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών για μια βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού. Ο Ολλανδός υπουργός συζήτησε το Κυπριακό και σε συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη και την ειδική αντιπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Επισκέφθηκε επίσης τα γραφεία της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, όπου κατέθεσε εισφορά 50 χιλιάδων ευρώ.

Αύριο θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο ο υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας, Ζαν Λε Ντριάν.

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου αναφέρει ότι οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Ζαν Λε Ντριάν θα έχουν πρώτα κατ' ιδίαν συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στη συνέχεια αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα παρακαθίσουν σε διαβουλεύσεις.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
ΕΠΟΜΕΝΟ

0 blogger-facebook:

Προσθέστε (ΑΝΩΝΥΜΑ) τα σχόλιά σας ΕΔΩ..