12 Ιουνίου 2018

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Καταλήξαμε σε καλή συμφωνία


Την επίτευξη συμφωνίας με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ ανακοίνωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι καλύπτονται όλες οι προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά.

«Τα νέα είναι καλά, έχουμε συμφωνία. Έχουμε μια καλή συμφωνία για το όνομα που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις» είπε ο πρωθυπουργός.

O κ. Τσίπρας τόνισε πως η συμφωνία περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes (μία ονομασία έναντι όλων) και διασφαλίζει την ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, πως η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προϋποθέτει την αλλαγή του Συντάγματος από πλευράς των Σκοπίων.

«Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε συμφωνία που προβλέπει αλλαγές στο Σύνταγμα πέραν της ονομασίας, που αφορά αλυτρωτικές αναφορές. Σημαντικότερο ότι κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά και παρακαταθήκη της Αρχαίας Μακεδονίας, που κάποιοι στο παρελθόν προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν. Είναι θετική εξέλιξη. Η συμφωνία προβλέπεται ότι θα τεθεί σε ισχύ, αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει δύο προϋποθέσεις» είπε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία αυτή πρέπει να υλοποιηθεί από τους γείτονες.

Πηγή: cnn.gr
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
ΕΠΟΜΕΝΟ

0 blogger-facebook:

Προσθέστε (ΑΝΩΝΥΜΑ) τα σχόλιά σας ΕΔΩ..