14 Ιουνίου 2018

Στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη


«Ο Αραβικός Συνασπισμός διενεργεί μια ανθρωπιστική επιχείρηση για την πόλη Αλ Χονταϊντέϊα για να ανταποκριθεί σε οποιεσδήποτε ανθρωπιστικές ανάγκες», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα, Μοχάμεντ Μιρ Αλραϊσι, αναφερόμενος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αραβικού Συνασπισμού εναντίον των δυνάμεων Χούθι, στο λιμάνι Αλ Χονταϊντέϊα της Υεμένης.

«Η επιχείρηση απελευθέρωσης του λιμανιού σκοπεύει να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων, πράγμα το οποίο θα συμβάλλει στο να βρεθεί μια πολιτική λύση», απαντά ο πρέσβης των ΗΑΕ και προσθέτει: «Με την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού και τη διασφάλιση ότι θα αποφευχθούν κατασχέσεις ανθρωπιστικής βοήθειας από τους Χούθις, θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του λαού της Υεμένης και θα δοθεί μία νέα ώθηση για πολιτική λύση στην κρίση της Υεμένης».

Ποιος είναι ο στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης κατά των Χούθι στην Υεμένη; ρωτούμε τον πρέσβη.

«Οι επιχειρήσεις των δυνάμεων του Αραβικού Συνασπισμού για την απελευθέρωση της Αλ Χουνταϊντεία αποσκοπούν στην ενίσχυση της νόμιμης κυβέρνησης της Υεμένης ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στο λιμάνι και να μειωθούν οι επιπτώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης», απαντά ο Μοχάμεντ Μιρ Αλραϊσι, προσθέτοντας: «Η παρέμβαση των δυνάμεων του Αραβικού Συνασπισμού και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αλ Χονταϊντέϊα γίνονται κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της Υεμένης και βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας - αποφάσεις υπ’ αριθμόν 2216, 2204, 2201, 2140».

Σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΑΕ, «οι δυνάμεις των Χούθι εκμεταλλεύτηκαν το λιμάνι της Αλ Χονταϊντέϊα» και το χρησιμοποίησαν «για λαθρεμπόριο όπλων και βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στην Υεμένη, με στόχο επίθεση στη Σαουδική Αραβία. Επίσης, οι Χούθις χρησιμοποιούν τα έσοδα του λιμανιού για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών τους εκστρατειών στην Υεμένη».

Με τη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Υεμένης θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης, ερωτάται από το ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στην Ελλάδα.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
ΕΠΟΜΕΝΟ

0 blogger-facebook:

Προσθέστε (ΑΝΩΝΥΜΑ) τα σχόλιά σας ΕΔΩ..