12 Ιουνίου 2018

Σκοπιανό: Τα επόμενα βήματα μετά το τηλεφώνημα


Το αμετάφραστο ή όχι του ονόματος αποτελούσε -σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece- το μόνο ανοιχτό ζήτημα ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη επικοινωνήσει με το Προεδρικό Μέγαρο και από στιγμή σε στιγμή ο πρωθυπουργός αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ωστόσο, το ζήτημα του αμετάφραστου ή όχι δεν φαινόταν ικανό για να προκαλέσει σοβαρή «εμπλοκή» στην επίλυση του ονοματολογικού.

Σε περίπτωση που οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ενημερώσει πρώτα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τα επόμενα βήματα ενώ στη συνέχεια θα επικοινωνήσει με τους τους πολιτικούς αρχηγούς -είτε τηλεφωνικά είτε δια ζώσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από τις συζητήσεις αυτές, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις.

Ανοιχτό, επίσης, παραμένει το ενδεχόμενο συζήτησης για το ονοματολογικό στη Βουλή την Παρασκευή, εφόσον, φυσικά, «κλειδώσει» η συμφωνία. Η συζήτηση θα είναι ενημερωτική και δεν θα πραγματοποιηθεί καμία ψηφοφορία.

Αναβρασμός στην πΓΔΜ
Την ώρα που η διαπραγμάτευση βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται αντιμέτωπος με ισχυρές εσωτερικές πιέσεις.

Κατά τη διάρκεια των σημερινών δηλώσεών του, ο κ. Ζάεφ έστειλε«μήνυμα» στον πρόεδρο της χώρας αλλά και την αντιπολίτευση σχετικά με το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί για το ζήτημα του ονόματος.

«Καλούμε τα πολιτικά κόμματα και τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ να είναι προσεκτικοί στις ανακοινώσεις που εκδίδουν και να βοηθήσουν τους πολίτες να εκφραστούν στο δημοψήφισμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ -που είχε απασφαλίσει και πριν από λίγο καιρό για το erga omnes- άσκησε έντονη κριτική στον Ζάεφ, λέγοντας ότι τόσο σημαντικά ζητήματα δεν «λύνονται τηλεφωνικώς».

«Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως αυτό, δεν μπορεί να λυθεί τηλεφωνικά και δεν είναι δυνατό να το χειριστεί κάποιος ως προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών» τονίζει η ανακοίνωση του γραφείου του Ιβάνοφ, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ στον τηλεοπτικό σταθμό Telma.

Ο Ζάεφ τόνιζε χτες ότι η απόρριψη της συμφωνίας για το ονοματολογικό σε δημοψήφισμα θα έχει ως συνέπεια την επιστροφή στην απογοήτευση, στον ριζοσπαστισμό, στον ψευτοπατριωτισμό και στον εθνικισμό.

Απαντώντας στο σχόλιο αυτό, ο Ιβάνοφ επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι ο Ζάεφ προχωρά σε εικασίες.

Πηγή: cnn.gr
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
ΕΠΟΜΕΝΟ

0 blogger-facebook:

Προσθέστε (ΑΝΩΝΥΜΑ) τα σχόλιά σας ΕΔΩ..