29 Ιουνίου 2018

Σύγκριση Citroen C3 Aircross - Opel Astra


Χωρίς αμφισβήτηση τα SUV είναι το νέο trend της αγοράς, όχι για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη γενικότερα. Στην Ελλάδα αρκεί να πούμε πως πέρσι κατέκτησαν το 25% σχεδόν της αγοράς που σημαίνει πως ο κόσμος τα βλέπει και άρα μπαίνει στο δίλημμα «τι είδους κατηγορίας αυτοκίνητο να αγοράσω;». Για το λόγο αυτό, παρακάτω προσπαθούμε να ρίξουμε φως στο ερώτημα μικρό SUV ή μικρομεσαίο έχοντας ως demo cars τα Citroen C3 Aircross και Opel Astra. Φυσικά η σύγκριση δεν είναι άμεση μεταξύ τους, όμως κάποια πρώτα συμπεράσματα μπορούν να βγουν.

Τι γίνεται με την τιμή;

Αν δεν είχαν παραπλήσιες τιμές, τότε δεν θα υπήρχε και δίλημμα. Τα μικρά SUV είναι ακριβότερα από τα μικρά, πλησιάζουν ή και ξεπερνούν την τιμή των μικρομεσαίων σε κάποιες περιπτώσεις και άρα με βάση την τιμή δεν μπορεί να υπάρξει νικητής. Ενδεικτικά, στο ζευγάρι μας η διαφορά είναι μόλις 160 ευρώ υπέρ του Astra, αφού ξεκινά από τα 17.300 ευρώ στην έκδοση Selection με τον 1,0 Ecotec των 105 ίππων, ενώ το C3 Aircross στην έκδοση Feel με τον 1,2 Puretech των 110 ίππων κοστίζει 17.460 ευρώ.

Τι γίνεται με τους χώρους;

Εφόσον και να δύο καλούνται να παίξουν το ρόλο του οικογενειακού, αμφότερα πρέπει να είναι ευρύχωρα. Ποιο κερδίζει; Με βάση τις συγκεντρωτικές μας μετρήσεις τα SUV πόλης έχουν μεγαλύτερο πορτ-μπαγκάζ (βλέπετε πρέπει να χωρέσουν τον εξοπλισμό των δραστήριων τύπων), όμως τα μικρομεσαία έχουν πιο φαρδιά καμπίνα και περισσότερο αέρα για τα γόνατα των πίσω επιβατών. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στην άτυπη σύγκριση μεταξύ των C3 Aircross και Opel Astra.

Τι γίνεται με τις επιδόσεις και την κατανάλωση; 

Για την όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη απάντηση στο παραπάνω ερώτημα πρέπει να συγκρίνουμε περίπου όμοια χαρακτηριστικά. Στις μετρήσεις πάντως μας έχουμε εντοπίσει τις μεγαλύτερες διαφορές. Ατυπος κανόνας είναι πως η κατανάλωση είναι περίπου στα ίδια επίπεδα γιατί το μεγαλύτερο βάρος των μικρομεσαίων αντισταθμίζεται από το μεγαλύτερο ύψος και αεροδυναμική των μικρομεσαίων, ενώ οι επιδόσεις επίσης έχουν να κάνουν με τον κινητήρα ανά περίπτωση. Στο ζευγάρι μας το Astra έχει καλύτερη κατανάλωση, όμως το C3 Aircross καλύτερες επιδόσεις.

Τι γίνεται στο δρόμο;

Εδώ τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Η αυξημένη απόσταση από το έδαφος και θέση οδήγησης δίνουν στα μικρά SUV ένα προβάδισμα εκτός δρόμου και στις διασταυρώσεις του δρόμου, το σχήμα των μικρομεσαίων περισσότερη ησυχία και άνεση στο ταξίδι. Η απορροφητικότητα των λακκούβων εξαρτάται από τη λειτουργία της ανάρτησης, όπως επίσης και η συμπεριφορά υπό πίεση. Στο ζευγάρι μας, το C3 Aircross είναι πιο μαλακό από το Astra και με μεγαλύτερες κλίσεις στο αμάξωμα υπό πίεση, ωστόσο καταφέρνει να είναι και αυτό σβέλτο.

Τι γίνεται με την εμφάνιση;

Αυτό είναι υποκειμενικό. Ωστόσο να παραδεχθούμε πως τα μικρά SUV είναι πιο μοντέρνα, πιο νεανικά και φρέσκα από τα παραδοσιακά μικρομεσαία τα οποία βγάζουν δυναμισμό, όμως δεν εφαρμόζουν ανάλογα παιχνιδίσματα. Κάτι ανάλογο ισχύει και μεταξύ των Opel Astra και Citroen C3 Aircross.


Πηγή: autotriti.gr
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
ΕΠΟΜΕΝΟ

0 blogger-facebook:

Προσθέστε (ΑΝΩΝΥΜΑ) τα σχόλιά σας ΕΔΩ..