6 Ιουνίου 2018

Κίνα: «Οικολογικά» εργοστάσια πετρελαίου


Μετά μια ημέρα δουλειάς, η φόρμα του Λι Σιτσίου, εργαζόμενου στο εργοστάσιο πετρελαίου στο Ζαντόνγκ στην αυτόνομη περιοχή των Ουιγούρων του Σιντσιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα, είναι ακόμα καθαρή. Αυτό ήταν αδιανόητο πριν αναπτυχθεί και τεθεί σε λειτουργία ο νέος φιλικός προς το περιβάλλον εξοπλισμός. Όπως λέει ο Λι, μετά μία ημέρα δουλειάς οι φόρμες εμποτίζονταν με αργό πετρέλαιο και μερικές φορές «κοκάλωναν» όταν τις έβγαζαν εξαιτίας του παχύρρευστου πετρελαίου.

Το εργοστάσιο που βρίσκεται στην περιοχή Τζουνγκαρία από το 2015 έχει αναπτύξει μία σειρά εξοπλισμών για τον μετριασμό των επιπτώσεων από την εκμετάλλευση του πετρελαίου στο περιβάλλον. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο επικεφαλής του εργοστασίου Σίε Τσιανγιόνγκ, οι εκπομπές των ρύπων έχουν μειωθεί πάνω από το 90% χάρη στις νέες τεχνολογίες, με τις οποίες διαλύονται τα λύματα από την επεξεργασία πετρελαίου. Από το 2016, το εργοστάσιο έχει επενδύσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια γιουάν (1,56 εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ) στην ανάπτυξη αυτοματοποιημένων εργασιών γεώτρησης και άλλων τεχνολογιών. Παράλληλα έχει υποβάλει αίτηση για περισσότερα από 33 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έχει θέσει τρία λειτουργικά πρότυπα στον τομέα των φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, ενώ απώτερος στόχος είναι τα επόμενα πέντε χρόνια να επιτύχει μηδενική ρύπανση και να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά το 1/3.

Στο βορειοδυτικό κοίτασμα πετρελαίου κοντά την έρημο Τακλιμακάν, όπου το περιβάλλον είναι εξαιρετικά εύθραυστο, η λάσπη που περιέχει πετρέλαιο- ένας από τους σημαντικότερους τοξικούς ρύπους κατά την εκμετάλλευση του πετρελαίου- μετατράπηκε σε μη μολυσμένο έδαφος το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακατασκευή δρόμων χάρη σε μια σειρά φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών. Οι ρύποι που περιέχουν κάδμιο και άλλα δηλητηριώδη βαρέα μέταλλα που εκπέμπονται κατά την εκμετάλλευση του πετρελαίου μπορεί να ρυπάνουν σοβαρά το έδαφος, εάν δεν γίνει σωστά η διαχείρισή τους. Το πετρέλαιο που περιέχει η λάσπη θα μπορούσε να μειωθεί στο 2% με τη χρήση φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας χάρη στην οποία μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό 45 εκατ. γιουάν ετησίως, από τα κόστη που απαιτεί ο ρυπαντικός έλεγχος.

Από το 2017 η λειτουργία της μονάδας πετρελαίου στο Ζαντόνγκ ήταν αιτία να κλείσουν συνολικά 284 πετρελαιοπηγές στο φυσικό πάρκο Kalamayli, το οποίο φιλοξενεί διάφορα απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα, μεταξύ των οποίων και το άλογο Πρζεβάλσκι, ένα εθνικά προστατευόμενο ζώο. Μέχρι το τέλος του 2018 στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής, θα αποσυναρμολογηθούν τα φρεάτια της περιοχής αυτής και θα αποκατασταθούν τυχόν ζημιές στο περιβάλλον.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
ΕΠΟΜΕΝΟ

0 blogger-facebook:

Προσθέστε (ΑΝΩΝΥΜΑ) τα σχόλιά σας ΕΔΩ..