8 Ιουνίου 2018

Η πρώτη αποζημίωση dieselgate στην Ευρώπη


Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση στην Ευρώπη. Ενώ ο όμιλος Volkswagen αρνήθηκε πάντοτε να επαναγοράσει, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, μη συμμορφούμενα οχήματα του dieselgate, αυστριακό δικαστήριο υποχρέωσε μια αντιπροσωπεία VW να επαναγοράσει ένα τέτοιο αυτοκίνητο του 2012 με παράνομο λογισμικό. Και μάλιστα με τους τόκους!

Εδώ να θυμίσουμε, από τον Σεπτέμβριο του 2015, οπότε και ξέσπασε το dieselgate, η παραπάνω περίπτωση είναι σχεδόν μοναδική στην Ευρώπη. Ενώ ο όμιλος Volkswagen πρότεινε την επαναγορά σε αριθμό Αμερικανών ιδιοκτητών, δεν συνέβη το ίδιο στην Ευρώπη, όπου η γερμανική εταιρεία δεν έχει εφαρμόσει ανάλογη εμπορική στρατηγική.

Επανερχόμενοι στην περίπτωση της Αυστριακής ιδιοκτήτριας, το αυτοκίνητο αγοράστηκε το 2012 έναντι €26.500 και επαναγοράστηκε από τον ντίλερ το 2018 έναντι €29.000. Το επιπλέον ποσό προέκυψε, δεδομένου ότι ο δικαστής πρόσθεσε τους τόκους υπέρ της ιδιοκτήτριας για το χρόνο κατοχής του αυτοκινήτου.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Βιέννης είναι η πρώτη τέτοια στη Γηραιά Ήπειρο. Και εάν η ετυμηγορία εξεδόθη υπέρ της καταγγέλλουσας, είναι επειδή ο δικαστής θεώρησε ότι εάν η ιδιοκτήτρια γνώριζε εξ αρχής ότι το λογισμικό ήταν παρόν στο αυτοκίνητό της, «δεν θα το αγόραζε». Ένα ιδιαίτερα λεπτό στην αντίληψη σκεπτικό, λοιπόν.

Απομένει να δούμε αν τέτοιες αγωγές (έναντι ντίλερ, και όχι κατά του κατασκευαστή) θα πολλαπλασιαστούν. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι ασφαλέστατο να υποθέσουμε ότι οι διανομείς στη συνέχεια θα στραφούν εναντίον της μητρικής εταιρείας Volkswagen.

Πηγή: drive.gr
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
ΕΠΟΜΕΝΟ

0 blogger-facebook:

Προσθέστε (ΑΝΩΝΥΜΑ) τα σχόλιά σας ΕΔΩ..