16 Μαΐου 2018

Ο Κιμ απειλεί να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής με τον Τραμπ


Ευθείες απειλές πως θα ακυρώσει τη συνάντηση της 12ης Ιουνίου με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, απηύθυνε η Βόρεια Κορέα, τονίζοντας πως η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να συνεχίσει να αξιώνει από την Πιονγκγιάνγκ να προχωρήσει στην καταστροφή των πυρηνικών της όπλων χωρίς αντάλλαγμα.

Αν η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου συνεχίσει να «μας σπρώχνει στον τοίχο και να απαιτεί μονομερώς να εγκαταλείψουμε το πυρηνικό μας οπλοστάσιο, δεν θα έχουμε πλέον κανένα ενδιαφέρον για συνομιλίες και θα πρέπει να επανεξετάσουμε εάν θα δεχθούμε να συμμετάσχουμε στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ», δήλωσε ο βορειοκορεάτης πρώτος υφυπουργός Εξωτερικών Κιμ Κιέ Γκουάν, όπως μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι το μέλλον των διμερών σχέσεων «θα είναι ξεκάθαρο» εάν η Ουάσινγκτον έχει κατά νου μια αποπυρηνικοποίηση τύπου Λιβύης στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας, συνέχισε το πρακτορείο. Κατά τον ίδιο, ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραμείνει ένας «αποτυχημένος πρόεδρος» εάν ακολουθήσει τα βήματα των προκατόχων του.

Η αναφορά περί Λιβύης έρχεται μετά τις δηλώσεις του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, ο οποίος σημείωσε πρόσφατα πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το μοντέλο στην προσπάθεια αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας.

Ο βορειοκορεάτης ΥΦΥΠΕΞ, σε έντονο ύφος, έκανε λόγο για «μοχθηρό σχέδιο να επιβληθεί στο μεγάλο μας έθνος η μοίρα της Λιβύης και του Ιράκ».

«Είναι απολύτως παράλογο να συγκρίνεις τη Βόρεια Κορέα, ένα κράτος που διαθέτει πυρηνικά όπλα, με τη Λιβύη που ήταν στα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης πυρηνικών. Ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά πως η χώρα μας δεν είναι ούτε Λιβύη, ούτε Ιράκ που είχαν τραγικές  μοίρες».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Ενοποίησης στη Σεούλ χαρακτήρισε την απόφαση της Πιονγκγιάνγκ να αναστείλει μια διακορεατική σύνοδο η οποία σχεδιαζόταν να διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο υπουργών «λυπηρή» και σημείωσε ότι δεν συνάδει με την ιστορική διακήρυξη που υπέγραψαν οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας στα τέλη του Απριλίου.

Πηγή: cnn.gr
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
ΕΠΟΜΕΝΟ

0 blogger-facebook:

Προσθέστε (ΑΝΩΝΥΜΑ) τα σχόλιά σας ΕΔΩ..