• Συνεδρίασε η επιτροπή για τη μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στους χώρους των ΑΕΙ

  ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: NewsRoom™
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 8 Φεβρουαρίου 2018
  A- A+


  Την πρώτη συνεδρίασή της πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη, η Επιτροπή για την μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στους χώρους των Α.Ε.Ι, υπό την προεδρία του Νίκου Παρασκευόπουλου, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου.

  «Η Επιτροπή θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα πανεπιστήμια για να κατανοηθούν καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται σήμερα, τα οποία είναι πολύ λιγότερα απ' όσα προβάλλονται στον δημόσιο λόγο», σχολίασε, μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Γαβρόγλου.

  Ο υπουργός ανέφερε ότι η πρώτη συνεδρίαση είχε «έναν εξαιρετικά πλούσιο προβληματισμό», ωστόσο, δεν θέλησε να προκαταβάλει το τελικό αποτέλεσμα των συνεδριάσεων.

  «Είναι μία επιτροπή που συγκροτήθηκε για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση για να μελετήσει τα προβλήματα που σχετίζονται με την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ και στην οποία συμμετέχουν καθηγητές Πανεπιστημίων διαφορετικών ειδικοτήτων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας όπως και του υπουργείου Παιδείας», είπε.

  Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής, καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Εμείς εδώ θέλουμε να δούμε πώς όλοι, ο φοιτητής, ο καθηγητής, ο οποιοσδήποτε διερχόμενος καθηγητής, ο αστυνομικός, ο καθένας, θα μπορεί να συμβάλλει ώστε η κατάσταση να γίνει καλύτερη. Γιατί αν δεν συμβάλλει ο καθένας και δείχνει απλώς κάποιον άλλον ως φταίχτη, τότε η κατάσταση στην πραγματικότητα θα συνεχίζεται. Ο ένας θα δείχνει τον άλλον και όλοι μαζί θα συνεχίσουμε να έχουμε το χάλι μας».

  Ο κ. Παρασκευόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στους στόχους της επιτροπής να παρεμβαίνει κάθε φορά που θα εμφανίζεται ένα πρόβλημα παραβατικότητας ή οτιδήποτε άλλο στα ΑΕΙ, καθώς αυτό θα συνιστούσε επέμβαση όχι μόνο στην αυτοδιοίκησή τους, αλλά στη δουλειά άλλων υπηρεσιών.

  «Θέλουμε να μελετήσουμε πολύ προσεκτικά ένα θέμα το οποίο έχει πτυχές, οι οποίες, αφ' ενός είναι παρεξηγημένες κι αφετέρου είναι και λίγο άγνωστες. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο στον κάθε πανεπιστημιακό χώρο, ούτε επίσης είναι το ίδιο μέσα στον χρόνο. Τα περιστατικά που μας απασχολούν είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που ήταν στην δεκαετία του ‘80 ή του ‘90. Έχουμε νέα φαινόμενα, έχουμε κρίση, έχουμε διακίνηση ναρκωτικών. Όλα αυτά βάζουν νέα ειδικά θέματα τα οποία πρέπει να τα δούμε όλοι μαζί», κατέληξε.

  Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της πρώτης, αυτής συνεδρίασης της επιτροπής, αποφασίστηκε να αποσταλεί επιστολή προς τις πρυτανικές αρχές όλων των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ζητώντας τους να καταγράψουν πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζει το καθένα ξεχωριστά ως προς την ύπαρξη κρουσμάτων μη τήρησης της ακαδημαϊκής ειρήνης στους χώρους του.

  'Αλλωστε, όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο, σκοπός της εν λόγω επιτροπής είναι η «αποτύπωση αλλά και η αναβάθμιση του ακαδημαϊκού κλίματος σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα και ειδικά με τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων της χώρας στις οποίες ανήκει η αρμοδιότητα της ορθής τήρησης των συνθηκών λειτουργίας των Πανεπιστημίων».

  Η επιτροπή αναμένεται να καταλήξει στην υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υγείας.
 • No Comment to " Συνεδρίασε η επιτροπή για τη μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στους χώρους των ΑΕΙ "

  Προσθέστε (ΑΝΩΝΥΜΑ) τα σχόλιά σας ΕΔΩ..