14 Φεβρουαρίου 2018

Κυπριακή Νavtex για άσκηση σε περιοχή της AOZΤο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε Νavtex για άσκηση με πραγματικά πυρά σε περιοχή όπου περιέχεται μέρος των τεμαχίων 3 και 13 της ΑΟΖ, απαντώντας έτσι στις κινήσεις της Τουρκίας όσον αφορά τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη (15/2), κατά τις απογευματινές ώρες. Το σημείο όπου θα διεξαχθεί εφάπτεται της ζώνης που «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», η κυπριακή Navtex έχει σχέση και με την παρουσία ιταλικής φρεγάτας στην περιοχή, η οποία συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» και έχει λάβει – σύμφωνα με την «La Republica» - εντολή να μεταβεί στην AOZ, χωρίς να εμπλακεί σε εντάσεις με τουρκικά πλοία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με επικεφαλής ευρωπαϊκά κράτη. Παράλληλα, ο επικεφαλής της εταιρίας ΕΝΙ, που έχει αναλάβει τις γεωτρήσεις, επικοινώνησε με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τον διαβεβαίωσε πως η εταιρία θα συνδράμει όπως μπορεί για την επίλυση του προβλήματος.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επεσήμανε ότι οι τουρκικές κινήσεις στην ΑΟΖ δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Οργανισμού, ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για μία αναμενόμενη αντίδραση που έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
ΕΠΟΜΕΝΟ

0 blogger-facebook:

Προσθέστε (ΑΝΩΝΥΜΑ) τα σχόλιά σας ΕΔΩ..