• Ισπανία: Ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου επισκέφθηκε τους φυλακισμένους ηγέτες της περιφέρειας

  ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: NewsRoom™
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 8 Φεβρουαρίου 2018
  A- A+


  Ο νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου της Καταλονίας επισκέφθηκε για πρώτη φορά σήμερα τους αυτονομιστές ηγέτες που βρίσκονται σε φυλακή κοντά στη Μαδρίτη –μεταξύ των οποίων ο πρώην αντιπρόεδρος της περιφέρειας–, ενώ εντείνονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της καταλανικής κυβέρνησης.

  Οι αυτονομιστές της Καταλονίας (βορειοανατολική Ισπανία) θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του προέδρου της περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν ο οποίος αυτοεξορίστηκε στο Βέλγιο πριν από τρεις μήνες και κινδυνεύει να συλληφθεί για «εξέγερση» και «στάση», αν επιστρέψει.

  Στη φυλακή Εστρεμέρα, στα περίχωρα της Μαδρίτης, ο Ρότζερ Τόρεντ επισκέφθηκε τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον αριστερό αυτονομιστή Οριόλ Ζουνκέρας, καθώς και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της περιφέρειας, τον Ζοακίμ Φορν.

  «Προφανώς, αυτή η συνάντηση ήταν πολύ ωφέλιμη τόσο από ανθρώπινη πλευρά όσο και από πολιτική άποψη», δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τα θέματα που συζητήθηκαν.

  Οι Ζουνκέρας και Φορν έχουν προφυλακιστεί από τις αρχές Νοεμβρίου για «εξέγερση» και «στάση», στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία που οδήγησε στην ανακήρυξη στις 27 Οκτωβρίου μιας «Δημοκρατίας της Καταλονίας» που παρέμεινε κενό γράμμα.

  Ο Τόρεντ ζήτησε εκ νέου την απελευθέρωσή τους λέγοντας: «Δεν θα έπρεπε ποτέ να βρίσκονται στη φυλακή, βρίσκονται εκεί για μια πολιτική υπόθεση, μια πολιτική δίκη».

  Το απόγευμα αναμένεται να μεταβεί στη φυλακή Σότο ντελ Ρεάλ κοντά στη Μαδρίτη, όπου θα συναντηθεί με τον Ζόρντι Σάντσες και τον Ζόρντι Κουίσαρτ, ηγέτες αυτονομιστικών οργανώσεων που έχουν προφυλακιστεί από τα μέσα Οκτωβρίου.

  Η συνεδρίαση του καταλανικού κοινοβουλίου για την ορκωμοσία του προέδρου, που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 30 Ιανουαρίου, αναβλήθηκε επ΄αόριστον.

  Διαφωνίες αναδύθηκαν στο εσωτερικού του στρατοπέδου των Καταλανών αυτονομιστών, που διαιρέθηκε ανάμεσα στην επιθυμία να διατηρηθεί με κάθε κόστος η προβληματική υποψηφιότητα του Πουτζντεμόν και εκείνην να βρεθεί ένας άλλος υποψήφιος για την προεδρία.

  Ο Πουτζντεμόν καθαιρέθηκε μαζί με το σύνολο της κυβέρνησής του στις 27 Οκτωβρίου, όταν η ισπανική κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής. Στη συνέχεια τα αυτονομιστικά κόμματα κέρδισαν τις εκλογές που προκήρυξε η Μαδρίτη για την ανανέωση του καταλανικού κοινοβουλίου.

  Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του «Μαζί για την Καταλονία» και εκείνη των Τόρεντ και Ζουνκέρας του κόμματος Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC) διαπραγματεύονται τώρα την εξεύρεση μιας φόρμουλας για τον σχηματισμό μιας «νόμιμης» κυβέρνησης ώστε να τελειώσει η επιτροπεία της περιφέρειας.

  Ο Ζουνκέρας πρότεινε στις αρχές Φεβρουαρίου να αποδοθεί μια «συμβολική» προεδρία στον Πουτζντεμόν και η εκτελεστική προεδρία να ασκείται από κάποιον άλλον.
 • No Comment to " Ισπανία: Ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου επισκέφθηκε τους φυλακισμένους ηγέτες της περιφέρειας "

  Προσθέστε (ΑΝΩΝΥΜΑ) τα σχόλιά σας ΕΔΩ..