• Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ξένο εταίρο της τον αρχαιολόγο Κλάους Φίτσεν

  ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: NewsRoom™
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 8 Φεβρουαρίου 2018
  A- A+


  Τον Κλάους Φίτσεν (Klaus Fittschen), ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν, εξέλεξε ξένο εταίρο της η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ακαδημία Αθηνών, ο κ. Φίτσεν, που υπήρξε διευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών από το 1989 ως το 2001, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αρχαιολόγους εκείνους που σφράγισαν με το επιστημονικό έργο και την στιβαρή παρουσία τους καθοριστικά τα τελευταία πενήντα χρόνια την έρευνα της Κλασικής Aρχαιολογίας.

  Το εντυπωσιακό σε όγκο συγγραφικό έργο του (12 μονογραφίες, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών καταλόγων μουσείων, περίπου 120 άρθρα και μελέτες, περίπου 35 κριτικές επιστημονικών εργασιών και πολυάριθμες συμμετοχές σε επιστημονικούς καταλόγους εκθέσεων) διακρίνεται από το μέγεθος, την πολυμέρεια και το βάθος του, αλλά και από τις πρωτότυπες και οξυδερκείς μεθοδολογικές προσεγγίσεις του, βεβαίως και από τα σημαντικά συμπεράσματά του.

  Μέσα από τις μονογραφίες και τις μελέτες του αναδεικνύεται ως ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της ρωμαϊκής γλυπτικής και τέχνης γενικότερα και ειδικότερα του ρωμαϊκού πορτρέτου. Πρόκειται για έναν μελετητή που διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό και κατεύθυνε την επιστημονική έρευνα στους τομείς αυτούς επί πέντε περίπου δεκαετίες.

  Σήμερα, στα 80 του χρόνια, συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς την ερευνητική του δραστηριότητα, ετοιμάζει μάλιστα μια ακόμη ενδιαφέρουσα ως προς το θέμα της μονογραφία. Μελετά τα ρωμαϊκά πορτρέτα σημαντικών προσώπων που είχαν στηθεί στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία σε περισσότερα του ενός αντίτυπα. Παράλληλα δεν παύει να συμβουλεύει και να βοηθά με κάθε τρόπο όλους τους μελετητές, νέους και ωριμότερους, όσοι απευθύνονται σε αυτόν.

  Η παρουσία του για περίπου 12 χρόνια στην Αθήνα συνέπεσε κατά ευτυχή συγκυρία με μία περίοδο κατά την οποία οι Έλληνες αρχαιολόγοι, ξεπερνώντας τις παλιές ιδεοληψίες για τη ρωμαιοκρατία στην Ελλάδα, στρέφονταν όλο και περισσότερο στη μελέτη αυτής της εποχής.
 • No Comment to " Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ξένο εταίρο της τον αρχαιολόγο Κλάους Φίτσεν "

  Προσθέστε (ΑΝΩΝΥΜΑ) τα σχόλιά σας ΕΔΩ..