• Εκδήλωση μνήμης στις 11/2 για τα θύματα του ναυαγίου του «Oria» στον Σαρωνικό Κόλπο

  ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: NewsRoom™
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 6 Φεβρουαρίου 2018
  A- A+


  Εκδήλωση μνήμης για τα 4.100 θύματα-αιχμάλωτους Ιταλούς στρατιώτες του νορβηγικού πλοίου «Oria», θα πραγματοποιηθεί και φέτος, 74 χρόνια μετά τη μεγάλη ναυτική τραγωδία, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στις 11:00 π.μ., στο 60όχ λμ. της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου, στο σημείο του μνημείου για τα θύματα του ναυαγίου.

  Στην εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, οι δήμοι Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και ο Σύνδεσμος Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή», θα παραβρεθεί ο πρέσβης της Ιταλίας Λούτζι Μάρας και στρατιωτικοί ακόλουθοι της πρεσβείας της Ιταλίας.

  Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του ναυαγίου, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου των Καθολικών της Αθήνας, Σεβαστιανού Ροσσολάτου. Μετά το πέρας του τελετουργικού, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και σύντομοι χαιρετισμοί.

  Η εκδήλωση αυτή αποτελεί ελάχιστη απόδοση τιμής στους νεκρούς του ναυαγίου, μιας εκ των μεγαλύτερων ναυτικών τραγωδιών στα παγκόσμια χρονικά που παράμενε άγνωστη στο ευρύ κοινό για πολλές δεκαετίες.


  Η ιστορία του ναυαγίου

  Το ναυάγιο του νορβηγικού πλοίου «Oria» έγινε το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 1944 κοντά στη νησίδα Πάτροκλος που βρίσκεται στον Σαρωνικό Κόλπο. Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας στις 8-9-1943, οι Γερμανοί κατείχαν τα Δωδεκάνησα. Η ιταλική φρουρά είχε παραδοθεί και βρισκόταν σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Τις απογευματινές ώρες της 11ης Σεπτεμβρίου 1944, 4.115 Ιταλοί στρατιώτες στοιβάχτηκαν στα αμπάρια του νορβηγικού πλοίου «Oria» που είχε επιταχθεί από τις γερμανικές αρχές.

  Το πλοίο αναχώρησε τις πρώτες βραδινές ώρες από τη Ρόδο με άσχημο καιρό και κατεύθυνση τον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής προσέκρουσε λόγω της κακοκαιρίας στον βράχο Μεδίνα κοντά στη νησίδα Πάτροκλος, πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται. Η θάλασσα της περιοχής έγινε ο υγρός τάφος για τους Ιταλούς αιχμαλώτους που ήταν στοιβαγμένοι στα αμπάρια του.
 • No Comment to " Εκδήλωση μνήμης στις 11/2 για τα θύματα του ναυαγίου του «Oria» στον Σαρωνικό Κόλπο "

  Προσθέστε (ΑΝΩΝΥΜΑ) τα σχόλιά σας ΕΔΩ..