• Αυστρία: Οι επιζώντες του Μαουτχάουζεν εκφράζουν «μεγάλη ανησυχία» για τη νέα αυστριακή κυβέρνηση

  ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: NewsRoom™
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 11 Ιανουαρίου 2018
  A- A+


  Τη «μεγάλη ανησυχία» της για τη νέα αυστριακή κυβέρνηση, εξαιτίας και της συμμετοχής σε αυτή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, εκφράζει σε σημερινή ανοικτή επιστολή της η "Διεθνής Επιτροπή Μαουτχάουζεν", των επιζώντων του γερμανοναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν της Άνω Αυστρίας, όπου στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν θανατωθεί πάνω από 100.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 3.700 Έλληνες.


  Στην επιστολή, οι επιζώντες προβαίνουν σε «έντονη προειδοποίηση για εθνικιστικό και ακροδεξιό κίνδυνο, ιδιαίτερα εξαιτίας των ξενοφοβικών τάσεων στο κυβερνητικό πρόγραμμα και της πληθώρας σχετικών περιπτώσεων στο Κόμμα των Ελευθέρων».


  «Αναμένουμε από τη νέα αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, να αφουγκραστεί τα διδάγματα από τα πλέον σκοτεινά κεφάλαια της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, να απορρίψει τα εθνικιστικά ρεύματα και να στραφεί προς μία κοινή και αλληλέγγυα Ευρώπη. Δεν θα πρέπει να είναι μάταιος ο θάνατος των περίπου 100.000 ανθρώπων που δολοφονήθηκαν στο σύστημα του Μαουτχάουζεν και των εκατομμυρίων άλλων θυμάτων του φασισμού», τονίζουν οι υπερήλικες, λίγοι πλέον βρισκόμενοι στη ζωή επιζώντες του Μαουτχάουζεν, από διάφορες χώρες.


  Επιπλέον, καλούν τον νέο αυστριακό ομοσπονδιακό καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, να μεριμνήσει «ώστε εντός της αυστριακής κυβέρνησης να μην υπάρχει θέση για αντισημιτισμό, για ρατσισμό και για οποιαδήποτε μορφή της ακροδεξιάς».


  Προειδοποιήσεις για νέο κίνδυνο για την Αυστρία, τον οποίο η ίδια επικεντρώνει στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, είχε απευθύνει η "Αυστριακή Επιτροπή Μαουτχάουζεν", ήδη με την ευκαιρία της επετείου των αντιεβραϊκών πογκρόμ των ναζιστών τα ξημερώματα της 10ης Νοεμβρίου 1938, που υπήρξαν προπομπός του "Ολοκαυτώματος", και της συγκρότησης σε σώμα της νέας αυστριακής Βουλής στις 10 Νοεμβρίου 2017.


  «Η ημερομηνία της συγκρότησης σε σώμα της αυστριακής Βουλής θα μπορούσε να είναι ένα σύμβολο για το γεγονός ότι η Αυστριακή Δημοκρατία στηρίζεται στην χωρίς προϋποθέσεις απόρριψη του εθνικοσοσιαλισμού και στην ανάμνηση του πόνου των θυμάτων του», είχε τονίσει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Βίλι Μέρνι. Ο ίδιος είχε επισημάνει ότι «ωστόσο το Κόμμα των Ελευθέρων φροντίζει για έναν άλλο συμβολισμό, καθώς στον κατάλογο των βουλευτών του που εισέρχονται στη νέα Βουλή βρίσκονται τόσα πολλά μέλη γερμανοεθνικιστικών και ακροδεξιών συνδέσμων, όσο ποτέ άλλοτε», προσθέτοντας πως είναι πολύ καλά τεκμηριωμένες οι δραστηριότητες των αιώνιων νοσταλγών του παρελθόντος-μελών των οργανώσεων αυτών.


  Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, έξω από το ομώνυμο χωριό 170 χιλιόμετρα δυτικά της Βιέννης, που ιδρύθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές τον Αύγουστο του 1938, πάνω από 206.000 κρατούμενοι από όλη την Ευρώπη γνώρισαν, μέχρι την απελευθέρωσή τους από συμμαχικά στρατεύματα στις 5 Μαΐου 1945, ό,τι πιο απάνθρωπο μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους, με τους 122.797 από αυτούς -ανάμεσά τους και 3.700 Ελληνες- να έχουν αφήσει στα κρεματόρια του, την τελευταία τους πνοή.


  Μετά τον πόλεμο οι εγκαταστάσεις του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης μετατράπηκαν σε μουσείο και τόπο προσκυνήματος με μνημεία των χωρών που είχαν εκεί τα θύματά τους και κάθε χρόνο, στην επέτειο απελευθέρωσης συρρέουν στο Μαουτχάουζεν, πολλές χιλιάδες προσκυνητές από τα πέρατα της Ευρώπης, αλλά και οι ελάχιστοι πλέον εν ζωή, επιζώντες του.


  Το μνημειώδες έργο του, "Μαουτχάουζεν", ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε το 1965 σε ποίηση του εκλιπόντα το 2011, μεγάλου θεατρικού συγγραφέα και ακαδημαϊκού Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο οποίος υπήρξε για δυόμισι χρόνια κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν και ένας από τους ελάχιστους επιζώντες του.


 • No Comment to " Αυστρία: Οι επιζώντες του Μαουτχάουζεν εκφράζουν «μεγάλη ανησυχία» για τη νέα αυστριακή κυβέρνηση "

  Προσθέστε (ΑΝΩΝΥΜΑ) τα σχόλιά σας ΕΔΩ..