Με απάντησή του σε επιστολή του Δημήτρη Παπαδημουλη και τεσσάρων ευρωβουλευτών από τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις, αναγνώρισε τις δυσκολίες του ελληνικού λαού από την παρατεταμένη οικονομική κρίση.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε: «Η δέσμευση της Επιτροπής για τη βελτίωση του συστήματος κοινωνικής στήριξη του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει βιώσει μεγάλες δυσκολίες μετά από μία βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση, είναι συνεχής και άγρυπνη» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε πως «από την έναρξη του τρέχοντος προγράμματος σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η Επιτροπή έχει καταβάλλει ιδιαίτερη προσοχή στην κοινωνική δικαιοσύνη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων».

Επίσης, ο κ. Ντομπρόβσκις  επισήμανε ότι «η Επιτροπή διενήργησε εκτίμηση του κοινωνικού αντικτύπου κατά την έναρξη του προγράμματος το 2015. Η αξιολόγηση αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, εάν εφαρμοστεί πλήρως, το πρόγραμμα σταθερότητας του ESM θα βοηθούσε την Ελλάδα να επιστρέψει στη σταθερότητα και την ανάπτυξη με έναν οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμο τρόπο, συμβάλλοντας παράλληλα στην αντιμετώπιση των πιο πιεστικών κοινωνικών αναγκών και προκλήσεων».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως η Επιτροπή υπήρξε η κινητήρια δύναμη για σημαντικά μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος αναφορικά με την ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών και την προστασία των πλέον ευάλωτων. Για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, επισήμανε ότι «αυτό το μέτρο είναι το πρώτο στην Ελλάδα το οποίο έχει δημιουργήσει ένα βασικό καθολικό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. Περίπου 500.000 Έλληνες πολίτες έχουν ήδη επωφεληθεί από το καθεστώς αυτό, το οποίο αναμένεται να επεκταθεί σε συνολικά 750.000 πολίτες ή αλλιώς στο 7% του ελληνικού πληθυσμού, στην πλήρη του εφαρμογή».

Παράλληλα, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επανέλαβε πως η Κομισιόν συνεχίζει να καταβάλλει μέγιστες προσπάθειες για την ενίσχυση ενός συστήματος εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης που μπορεί να βοηθήσει στην επανένταξη των Ελλήνων πολιτών στο εργατικό δυναμικό με έναν βιώσιμο τρόπο.

Τέλος, ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε στην έκθεση της Κομισιόν σχετικά με το πρόγραμμα του ESM, η οποία περιλαμβάνει ένα τμήμα, σχετικά με το σκεπτικό των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος και του τρόπου με τον οποίο αξιολογήθηκε ο κοινωνικός αντίκτυπος. Διαβεβαίωσε ότι θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται προσπάθειες για να αξιολογηθούν και να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις των μέτρων που έχουν θεσπιστεί στα πλαίσια του υφιστάμενου προγράμματος σταθερότητας. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τον κοινωνικό αντίκτυπο του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της σταθερότητας και θα συνεχίσουμε να κρατάμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πλήρως ενημερωμένο, όπως ακριβώς συνέβη και μέχρι τώρα», κατέληξε.

Πηγή: newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top