Οι ηγέτες των αναδυόμενων χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) εξέφρασαν σήμερα «την έντονη αποδοκιμασία τους» για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε χθες η Πιονγκγιάνγκ, ζητώντας μια «ειρηνική λύση» στην ένταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Καταδικάζουμε έντονα την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα», αναφέρουν οι BRICS στην κοινή τους ανακοίνωση στη διάρκεια της συνόδου της ομάδας στην πόλη Σιαμέν της νότιας Κίνας.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τη συνεχιζόμενη ένταση» και «υπογραμμίζουμε ότι (οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο) μπορούν να λυθούν μόνο μέσω ειρηνικών μέσων και του άμεσου διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η τριήμερη σύνοδος των BRICS στη Σιαμέν ξεκίνησε χθες Κυριακή υπό το διευρυμένο σχήμα BRICS Plus και τη συμμετοχή χωρών όπως η Αίγυπτος, το Μεξικό, η Ταϊλάνδη, η Γουινέα κα το Τατζικιστάν.

Παράλληλα στην κοινή τους ανακοίνωση οι BRICS επανέλαβαν τη στήριξή τους στον ρόλο του ΟΗΕ στις διεθνείς υποθέσεις.

«Επαναλαμβάνουμε την ισχυρή μας στήριξη (…) στον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ στις διεθνείς υποθέσεις. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ των BRICS σε θέματα κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του ΟΗΕ και άλλων διεθνών θεσμών», επισημαίνεται.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top