«Ήταν άμεση η κινητοποίηση του Λιμενικού και του υπουργείου Ναυτιλίας, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης μπήκε σε εφαρμογή 16 λεπτά μετά το συμβάν και κινητοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης στο Σαρωνικό, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm».

«Η προσπάθεια γίνεται από την πρώτη στιγμή, υπήρξε άμεση κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων, έγινε άμεσα αίτημα και στη διεθνή οργάνωση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και μόλις έγινε αυτό εφικτό ενεργεί και ένα σκάφος το οποίο για πρώτη φορά χρησιμοποιείται στις ελληνικές θάλασσες για την αντιμετώπιση τέτοιων ατυχημάτων και η στεγανοποίηση του πλοίου έγινε σχεδόν αμέσως», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και σημείωσε ότι είναι ένα μεγάλο ατύχημα που είναι αρκετά δύσκολο στη διαχείρισή του.

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες και καταγγελίες δημάρχων επισήμανε ότι «εν μέσω μιας μεγάλης επιχειρησιακής προσπάθειας δεν προσφέρεται να αποδίδουμε ευθύνες στον έναν ή στον άλλον».

Η παραίτηση κάθε υπουργού είναι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργού

«Ο κ. Κουρουμπλής είπε το αυτονόητο, ότι η παραίτηση κάθε υπουργού είναι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός θα κρίνει. Ενημερώνεται διαρκώς και θα ενημερωθεί και στο τέλος της διαδικασίας, για τον απολογισμό, και, νομίζω, ότι η κρίση του θα γίνει με τους όρους και τα κριτήρια που επιλέγονται για κάθε υπουργό», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε ερώτηση του «Real fm» για τη δήλωση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας ότι θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, για το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης στον Σαρωνικό.

Η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει κανονικά, τα θέματα με την Eldorado Gold διευθετήθηκαν. Δεν υπάρχει απολύτως καμιά διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα και τον Ευ. Τσακαλώτο

Η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει κανονικά και τα ζητήματα με την Eldorado Gold διευθετήθηκαν, ενώ δεν υπάρχει καμιά απολύτως διάσταση απόψεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm».

Για την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης στην 82η ΔΕΘ είπε ότι «καταφέραμε να παρουσιάσουμε τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη συγκρότηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με μια κινητοποίηση όλων των δυνάμεων έτσι ώστε να υπάρξει μια τόνωση της ανάκαμψης με νέες επενδύσεις οι οποίες θα σέβονται το νόμο, τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον.

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε μετά την απειλή της Eldorado Gold ότι θα αναστείλει τις εργασίες της στην Ελλάδα, ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι «ο ρυθμός των επενδύσεων θα γίνει με βάση το νόμο, με βάση αυτά τα οποία προβλέπουν οι συμβάσεις, με βάση διαδικασίες και με βάση θεσμούς και όχι στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που θέλουν να επιβάλλουν τα μέσα μαζική ενημέρωσης ή η αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε στο ρυθμό της επικοινωνιακής ατζέντας την οποία προωθούν συγκεκριμένα πολιτικά κέντρα».

Σχετικά με το Ελληνικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε: «Με βάση την υπάρχουσα διαδικασία θα πρέπει οι διοικητικές υπηρεσίες να κρίνουν πώς θα προχωρήσει το έργο και η επένδυση γιατί ανεξαρτήτως του τι συνέβαινε πριν, υπάρχουν πολύ αυστηροί -και ευρωπαϊκοί αλλά και εθνικοί- περιορισμοί αλλά και νομικές ρυθμίσεις και θα πρέπει να ακολουθηθούν οι ορθές διαδικασίες έτσι ώστε ο διαγωνισμός να μην έχει προβλήματα τα οποία στη συνέχεια θα τα βρούμε μπροστά μας. Από τη μεριά της κυβέρνησης θα μπορούσε με όρους βούλησης να προχωρήσουν διαδικασίες οι οποίες στη συνέχεια θα κατέπιπταν στα αρμόδια δικαστήρια. Επομένως, είναι πολύ προτιμότερο να υπάρχουν οι ορθές διαδικασίες και να ακολουθούνται οι αναγκαίες διοικητικές πράξεις με τον ορθό νομικό τρόπο από το να προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε εκτός νόμου τη διαδικασία και στη συνέχεια να βρούμε όλα τα προβλήματα μπροστά μας».

«Η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει κανονικά, θα υπάρξει πρόοδος και μέσα στο επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να βάλουμε όλα τα θεμέλια για να ξεκινήσουν οι εργασίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Για την επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική είπε ότι «τα ζητήματα διευθετήθηκαν χθες, μετά και τις συναντήσεις του αρμόδιου υπουργού» και προσέθεσε: «Η εταιρία, έχω τη γνώμη, ότι δεν έδρασε με τον πιο σωστό τρόπο, αλλά σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου μπορούμε να διαχειριστούμε όλα τα προβλήματα, με όσα προβλέπει η σύμβαση».

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top