Οι ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν την Κυριακή την επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης Ταλ Αφάρ, του τελευταίου σημαντικού προπυργίου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στο βορειοδυτικό Ιράκ, συνεχίζοντας την εκστρατεία τους με την υποστήριξη των ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών.

tribune.gr

«Είτε θα παραδοθείτε, ή θα πεθάνετε», διεμήνυσε απευθυνόμενος «στα μέλη του Ντάες» ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι σε τηλεοπτικό διάγγελμα που έκανε τις πρώτες πρωινές ώρες την Κυριακή, φορώντας μαύρη στρατιωτική στολή.

Η Ταλ Αφάρ, επί σειρά ετών προπύργιο σκληροπυρηνικών σουνιτών ανταρτών ήδη πριν την πάρουν οι τζιχαντιστές το 2014, βρίσκεται σχεδόν 67 χλμ δυτικά από τη Μοσούλη.

Αποκόπηκε από τις υπόλοιπες περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο.

Η πόλη, στην επαρχία Νινευή, έχει περικυκλωθεί από τα κυβερνητικά στρατεύματα και σιίτες εθελοντές στον νότο και από τους Πεσμεργκά, τους Κούρδους πολιτοφύλακες, στον βορρά.

Μέσα στην πόλη υπολογίζεται ότι βρίσκονται τουλάχιστον 2.000 εμπειροπόλεμοι τζιχαντιστές, σύμφωνα με αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ιράκ.

Αναμένεται ότι θα προβάλουν σθεναρή αντίσταση και η μάχη θα είναι σκληρή, παρότι πληροφορίες και μαρτυρίες υποδεικνύουν ότι οι τζιχαντιστές είναι εξαντλημένοι, έπειτα από μήνες μαχών και αεροπορικών βομβαρδισμών αλλά και εξαιτίας της έλλειψης εφοδίων.

Μερικές ώρες πριν από το διάγγελμα του Αμπάντι, η ιρακινή Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε ρίψεις φυλλαδίων στην πόλη καλώντας τους άμαχους να πάρουν προφυλάξεις.

«Προετοιμαστείτε, η μάχη θα αρχίσει πολύ σύντομα και η νίκη θα έλθει, θεού θέλοντος», γράφουν τα φυλλάδια αυτά.

Το «χαλιφάτο» την ίδρυση του οποίου είχαν ανακηρύξει οι τζιχαντιστές, υπέστη βαρύτατο πλήγμα τον περασμένο μήνα, όταν οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, απελευθέρωσαν τη Μοσούλη, την «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, έπειτα από μια στρατιωτική επιχείρηση διάρκειας εννέα μηνών.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top