#ΤΑ 12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ "ΦΩΤΙΑ"#

Έρευνα του Stockholm Center for Freedom (SCF)

Υποτιθέμενο πραξικόπημα στην Τουρκία "απέτυχε" και έδωσε τη αφορμή στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και τα "τσιράκια" του να ξεκινήσουν τη "κάθαρση" κάθε αντιπάλου θέτοντας τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό είναι το πόρισμα της λεπτομερούς μελέτης του SCF.


Η έρευνα είναι βασισμένη σε δημόσια στοιχεία

Το κατηγορητήριο για το πραξικόπημα, οι καταθέσεις στα δικαστήρια, ιδιωτικές συνεντεύξεις ειδικών σε στρατιωτικά θέματα και άλλα στοιχεία, οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι δε μπορούμε καν να το αποκαλούμε πραξικόπημα.

 Η περιορισμένη κινητοποίηση των "πραξικοπηματιών", σε λίγες πόλεις με κακή διαχείριση, ασύμφωνο με τους κοινούς κανόνες εμπλοκής και τις επιχειρησιακές διαδικασίες του Τουρκικού στρατού.


Μάλλον κάτι δε έκαναν καλά οι "Γκιουλενιστές"!"
Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε τις φήμες που κυκλοφορούσαν για να εξουδετερώσει την αντιπολίτευση". 
Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος ο Ερντογάν κέρδισε με το πραξικόπημα τον τίτλο του "αυτοκράτορα", εξασφάλισε τα κέρδη του, διέλυσε την αντιπολίτευση και βρήκε τρόπο να εισβάλει στην Συρία, την οποία "λιγουρεύοτανε" καιρό.
Γιατί άραγε αποκάλεσε το πραξικόπημα "δώρο θεού". 
Αυτά αναφέρει ο πρόεδρος της SCF


Η έκθεση των 191 για το τι συνέβη στις 15 Ιουλίου 2016 περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

1) Οι αντικρουόμενες δηλώσεις του Ερντογάν σχετικά με την σειρά των γεγονότων εκείνο το βράδυ.

2) Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι γνώριζε για το πραξικόπημα, αλλά δεν ειδοποίησε ούτε τον πρωθυπουργό, ούτε τον πρόεδρο αλλά παραμένει ακόμα στη θέση του.

3) Το γεγονός ότι ο Φιντάν δεν έχει κληθεί ούτε ως κατηγορούμενος, ούτε καν σαν μάρτυρας στις δίκες για το πραξικόπημα, η μη παρουσία του στο κοινοβούλιο κατά την σχετική έρευνα και συζήτηση.

4)Το γεγονός ότι ο Φιντάν είχε επαφές με την στρατιωτική ηγεσία για ώρες πριν το πραξικόπημα, ακόμα και την ημέρα εκδήλωσής του, η επίσκεψή του στο γενικό επιτελείο αν και υπήρχαν φήμες ότι θα συλλαμβάνονταν και η εκδήλωση του πραξικοπήματος αμέσως μετά την αποχώρησή του από εκεί δεν έχει εξηγηθεί ούτε δικαιολογηθεί ακόμα.

5)Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Χουκλουσί Ακάρ επίσης προέβη σε αντικρουόμενες δηλώσεις. Οι καταθέσεις και οι μαρτυρίες δε δεν δικαιολογούν τις δηλώσεις του. Αναλυτές αναφέρουν ότι το πραξικόπημα θα μπορούσε να καταπνιγεί πριν καν εκδηλωθεί. 

6)Είναι πολύ ασυνήθιστο το γεγονός ότι η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων μετείχε ακόμα και σε γαμήλιες τελετές την ώρα που υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενο πραξικόπημα.

7)Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο πραξικόπημα συμμετείχαν 8.651 στρατιωτικοί, δηλαδή ποσοστό 1,5% των τουρκικών δυνάμεων. Από αυτούς δε οι 1.761 ήταν κληρωτοί στρατιώτες, οι 1.214 ήταν μαθητές στρατιωτικών σχολών και οι 5.761 ήταν αξιωματικοί και υπαξιωματικοί. Παρόλα αυτά διώχθηκαν 168 ανώτατοι αξιωματικοί που όλοι μαζί είχαν υπό τον έλεγχό τους 200.000 άνδρες.


8)Το γεγονός ότι η γέφυρα του Βοσπόρου έκλεισε μόνο από το ένα ρεύμα, ότι επλήγησαν στόχοι άσχετοι με τους στόχους των πραξικοπηματιών, ότι δεν ενοχλήθηκαν οι πολιτικοί, ότι σκοτώθηκαν πολίτες, ότι επιχειρήθηκε κατάληψη στρατηγικών σημείων με μια χούφτα μόνο στρατιωτών δεν μπορούν να εξηγηθούν.

9)Ακόμα και μετά από έναν χρόνο από το πραξικόπημα η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ούτε ένα αξιόπιστο στοιχείο εμπλοκής του κινήματος Γκιουλέν στο πραξικόπημα. Μόνο μαρτυρίες που ελήφθησαν μετά από βασανιστήρια παρουσιάστηκαν.

10)Τα στρατεύματα που κινητοποιήθηκαν για το πραξικόπημα κινητοποιήθηκαν με άλλες δικαιολογίες ενώ οι μετέχοντες αξιωματικοί προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους και ιδεολογίες.

11)Ο Γκιουλέν έχει δηλώσει πως το πραξικόπημα ήταν σκηνοθετημένο από τον Ερντογάν.

12)Ακόμα οι βαλλιστικές έρευνες των όπλων με τα οποία σκοτώθηκαν πολίτες παραμένουν σκοτεινές. Είναι γνωστό ότι στις συγκρούσεις μετείχαν παραστρατιωτικές ομάδες, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως η αστυνομία μοίρασε όπλα σε πολίτες.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top