#ΘΩΡΑΚΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 11#

Ο κύβος ερρίφθη. Οι εργασίες για τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ ξεκίνησαν με την άφιξη από τα ξημερώματα του πλοίου West Capella. Η Τουρκία έχει υποστεί ψυχρολουσία και τις δυνατότητες αντίδρασης της να είναι περιορισμένες. Αρκείται, όπως δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε φραστικούς λεονταρισμούς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ταυτόχρονα πώς δεν μπορεί να προκαλέσει κρίση, διαισθανόμενη την διεθνή απομόνωση και την ήττα που υφίσταται.

Διαβάσαμε στο www.pentapostagma.gr

Η Λευκωσία έχει εκδώσει NAVTEX με την οποία προειδοποιεί τους ναυτιλομένους ότι δεν επιτρέπεται να προσεγγίσουν σε απόσταση 500 μέτρων γύρω από την εξέδρα «West Capella» που θα διενεργήσει για λογαριασμό της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας Total-ENI την γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Η περιοχή αυτή έχει χαρακτηρισθεί ως ζώνη ασφαλείας και η είσοδος απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο.

Πιθανόν και εντός την ημέρας υποβρύχιο ρομπότ που θα βυθιστεί στη θαλάσσια περιοχή θα αρχίσει να δίνει εικόνα, ώστε να μην επηρεαστούν τυχόν ναυάγια, πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το γεωτρύπανο. Η γεώτρηση ξεκινά με διάμετρο 32 ιντσών και καταλήγει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Αν υπάρχει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει, αν βρει «ξηρό πηγάδι», αλλά συνεχίζει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου αν βρεθεί κοίτασμα.

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων.

Και ενώ οι εξελίξεις στην αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων «τρέχουν» με μεγάλη ταχύτητα η Τουρκία επιχειρεί να προβάλει τις ενστάσεις και τις αντιδράσεις της εκδίδοντας NAVTEX και ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις σε θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου.

Συγκεκριμένα η Τουρκία συνεχίζοντας τις προκλήσεις της ανακοίνωσε πώς σήμερα και αύριο, από τις 5:00 ως τις 10:00 το πρωί σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων δυτικά της χερσονήσου του Ακάμα, εντός των θαλάσσιων οικοπέδων 5, 6 και 7, θα διεξάγει ασκήσεις θεωρώντας «τουρκική υφαλοκρηπίδα» την περιοχή.

Έχει εκδώσει επίσης τρεις ΝΟΤΑΜ εντός του FIR Λευκωσίας για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης στα βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου. Οι ΝΟΤΑΜ δεσμεύουν σχεδόν όλο τον εναέριο χώρο πέριξ των κατεχομένων και λήγουν στις 4 τα ξημερώματα.

Επί της ουσίας ωστόσο η Άγκυρα είναι εγκλωβισμένη στην πολεμική ρητορική της, καθώς οι δυνατότητες και τα περιθώρια να απειλήσει ή να παρεμποδίσει την γεώτρηση είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές. Κι ο λόγος είναι πώς ισχυρές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ισραήλ έχουν ανοίξει μία ομπρέλα προστασίας στο οικόπεδο 11 και την κυπριακή ΑΟΖ που δεν θα τολμήσει η Τουρκία να σπάσει.

Οι ΗΠΑ έχουν στην περιοχή το αεροπλανοφόρο «George Bush» με τη συνοδεία του, οι Γάλλοι μία φρεγάτα, οι Ισραηλινοί μία κορβέτα και βεβαίως υπάρχουν σε ετοιμότητα οι ελληνικές και οι κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πώς δύο ελληνικά πολεμικά πλοία έχουν λάβει εντολή να πλεύσουν προς την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ την ίδια ρότα θα ακολουθήσουν και υποβρύχια . Άλλα κόμη πολεμικά πλοία θα κινούνται στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου για παν ενδεχόμενο.

Ο σοβαρότερος αποτρεπτικός παράγοντας πάντως για την οποιαδήποτε κίνηση της Τουρκίας είναι οι ΗΠΑ. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα το μήνυμα που μεταφέρθηκε ήταν σαφές. Δεν πρόκειται να παρεμποδιστούν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σημειώνεται πώς ο Τίλερσον ήταν επί πολλά χρόνια στέλεχος της ExxonMobil, η οποία έχει επίσης αναλάβει να κάνει γεωτρήσεις σε οικόπεδα της Κύπρου.

Συνεπώς η Τουρκία κάνει περισσότερο κινήσεις εντυπωσιασμού και για εσωτερική κατανάλωση παρά ουσίας. Δεν μπορεί όσο και να θέλει να εμποδίσει τις εξελίξεις. Ωστόσο δεν παύει ένα πληγωμένοι θηρίο να είναι και επικίνδυνο, ειδικά όταν έχει για ηγέτη τον παρανοϊκό Ρ.Τ. Ερντογάν που νομίζει ότι μπορεί να φτιάξει και πάλι την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top