#ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΣΕ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ#

Μήνυμα προς την Άγκυρα, αλλά και τη διεθνή κοινότητα την επομένη του «ναυαγίου» στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, αποστέλλει ο Νίκος Κοτζιάς, μέσω του Real.gr.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται με ειλικρίνεια για τη λύση του Κυπριακού» επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών και τονίζει:

«Λύση του Κυπριακού σημαίνει πριν απ’ όλα απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων, κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων, καθώς και κατάργηση κάθε αντίληψης ότι τρίτοι μπορεί να παρεμβαίνουν στο νησί».

ΥΠΕΞ: Αυτές είναι οι σκληρές αλήθειες για το «ναυάγιο» στο Κυπριακό

Ο Νίκος Κοτζιάς μεταβαίνει εκτάκτως στη Λευκωσία την επομένη Δευτέρα το απόγευμα, μέσω Βρυξελλών, όπου θα βρίσκεται για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, προκειμένου να έχει συνομιλίες με την κυπριακή ηγεσία για τον καθορισμό ενιαίας γραμμής την επόμενη ημέρα του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων, ενώ το απόγευμα σήμερα θα προεδρεύσει της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι για την Τρίτη υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να ενημερώσει το Σώμα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Καυτές οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες

Το επόμενο διάστημα αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο στην περιοχή, καθώς αναμένεται να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στο νησί, με την τουρκική ηγεσία να εμφανίζεται με σκληρή στάση, μέσω του Ταγίπ Ερντογάν και του Μεσούτ Τσαβούσογλου, αλλά και πιο διαλλακτική, μέσω του Μπεναλί Γιλντιρίμ.

Αύριο, Τρίτη ξεκινά η NAVTEX 240/17, με την οποία δεσμεύεται η περιοχή που θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση της Total για την εξεύρεση φυσικού αερίου έως τις 15 Οκτωβρίου.

Το γεωτρύπανο της γαλλικής εταιρείας, μάλιστα, αναμένεται να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στο νοτιοδυτικό τμήμα του «οικοπέδου 11» πιθανόν και μεθαύριο Τετάρτη, πάντως έως την Παρασκευή.

«Δεν θα μπείτε στην Κύπρο με Συνθήκη, που θα ‘χει υπογράψει ο Τσίπρας, πάνω στο πρώτο σας τανκς»

Το Real.gr αποκαλύπτει σήμερα χαρακτηριστικούς διαλόγους από την ένταση που υπήρξε στις διαπραγματεύσεις το βράδυ της Πέμπτης, οπότε ουσιαστικά και επιβεβαιώθηκε το ναυάγιο.

Όταν ο Μεσούτ Τσαβούσογλου επέμενε ότι το θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων θα συζητηθεί σε 15 χρόνια, ο Νίκος Κοτζιάς φέρεται να του είπε:

«Κοίτα να δεις δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε για τρεις λόγους. Πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υπογράψει μία Συνθήκη που θα σας επιτρέψει να ξαναχρησιμοποιήσετε τα τανκς στο νησί. Δεν θα μπείτε στην Κύπρο με Συνθήκη, που θα έχει υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας, κρεμασμένοι πάνω στο πρώτο σας τανκς. Δεύτερον, είναι μια αντίφαση να νοιάζεσαι για έναν στρατό που σας έκανε πραξικόπημα. Και τρίτον, δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε έναν στρατό που συλλάβατε τους επικεφαλής του στην Κύπρο για το πραξικόπημα».

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top