#ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ#
Με αίμα βάφτηκαν οι αμφιλεγόμενες εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση στη Βενεζουέλα την Κυριακή, καθώς, σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας, στη διάρκεια διαδηλώσεων σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι.

Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται δύο έφηβοι, καθώς και ένα υποψήφιο μέλος της Συνέλευσης, καθώς και ο Ρικάρδο Κάμπος, 30 ετών, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, που σκοτώθηκε από σφαίρα.

Οι ψηφοφόροι απείχαν ευρέως από τη διαδικασία για την εκλογή του σώματος, που θα διαθέτει υπερεξουσίες και το οποίο –κατά τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο– θα είναι η απαρχή μιας νέας εποχής για τη χτυπημένη από την κρίση χώρα.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές με κουκούλες και μάσκες έστησαν οδοφράγματα και ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας που έσπευσε να τους απωθήσουν.

Την Κυριακή των εκλογών καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι από την αρχή των διαμαρτυριών στις αρχές Απριλίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν στις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι διοργανώθηκαν για να αυξήσουν τις εξουσίες του Μαδούρο, άποψη με την οποία συμφωνούν πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κολομβία και η Ισπανία.

Ουάσιγκτον: Υπέρ μιας δυναμικής αντίδρασης στον αυταρχισμό Μαδούρο

Υπέρ μιας «δυναμικής και ευέλικτης αντίδρασης κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού» τάσσονται οι ΗΠΑ, οι οποίες αντέδρασαν σε αυτό που χαρακτήρισαν μια διαβλητή διαδικασία στη Βενεζουέλα, για την εκλογή νέας Συντακτικής Συνέλευσης, υπό τον αριστερό πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και των συνταγματικών αντιπροσώπων του, στην προσπάθειά τους να αποκαταστήσουν μία πλήρη κι ευημερούσα δημοκρατία στη χώρα τους» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δυναμικά και ευέλικτα μέτρα κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στη Βενεζουέλα και κατά όσων συμμετέχουν στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση, ως αποτέλεσμα της σημερινής διαβλητής εκλογικής διαδικασίας», πρόσθεσε.

Παράλληλα, το υπουργείο των Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε τη βία των Αρχών της Βενεζουέλας, κατά των διαδηλωτών και παρότρυνε τις κυβερνήσεις της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, «να αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που υπονομεύουν την δημοκρατία, αρνούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχουν την ευθύνη για την βία και την καταπίεση ή συμμετέχουν σε διεφθαρμένες πρακτικές».

Παράλληλα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Νίκι Χάλεϊ δήλωσε ότι οι εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση είναι βήμα προς τη δικτατορία και πρόσθεσε ότι η χώρα της δεν θα δεχθεί μια παράνομη κυβέρνηση στο Καράκας.

«Ο λαός της Βενεζουέλας και η δημοκρατία θα υπερισχύσουν», τόνισε.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top