#ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ#

Το ενδεχόμενο μιας πιθανής πώλησης αριθμού μαχητικών F-16 Block 30 (συνολικά 32) είναι μια δύσκολη εξίσωση για την Πολεμική Αεροπορία, η οποία έχει πολλές παραμέτρους στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διάγει η χώρα και κατά συνέπεια και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το thinknews.gr, ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε πως υπάρχει πρόθεση πώλησης, ωστόσο η υπόθεση είναι πολυπαραγοντική και υπόκειται σε πολλές προϋποθέσεις.

Μια παράμετρος είναι το πόσα αεροσκάφη θα πωληθούν και εάν θα αναπληρωθούν ή όχι και κατά πόσο θα αναβαθμιστούν ή όχι τα εναπομείναντα. Φυσικά υπάρχει και το σενάριο να πωληθούν όλα και να αναζητηθούν άλλου τύπου λύσεις αναπλήρωσης (π.χ μέσω leasing από τις ΗΠΑ) αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβαρυνθεί η βουλγαρική οικονομία με το κόστος αγοράς – συντήρησης δύο μοιρών F-16.

Φυσικά η πώληση κάποιου αριθμού αεροσκαφών σε ένα συνολικό πακέτο που θα περιλαμβάνει συντήρηση και αναβαθμίσεις των αεροσκαφών που θα τις πραγματοποιήσει η ΕΑΒ, θα επιφέρει σημαντικό όφελος αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων που μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης του στόλου των ελληνικών F-16. Μια επίσης σημαντική παράμετρος είναι ότι η ΕΑΒ σε αυτή την περίπτωση, θα αναβαθμίσει τον ρόλο της σε επισκευαστικό hub για το γενικότερο στόλο των αεροσκαφών τύπου F-16 της Βαλκανικής χερσονήσου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η εξίσωση έχει δύο βασικές παραμέτρους εκ των οποίων η μία είναι ότι η ραχοκοκαλιά της Τουρκικής Αεροπορίας αυτή την στιγμή μετρά περίπου 250 μαχητικά F-16 στο επίπεδο των 30 ελληνικών F-16 Block 52+ Adv. Η δεύτερη είναι πόσα μαχητικά χρειάζεται η ελληνική πλευρά για να είναι μια ικανή δύναμη αποτροπής.

Πηγή: thinknews.gr


Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top