#ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3 ΧΡΟΝΙΑ#

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η πρόσληψη των ανάδοχων τραπεζών για την έκδοση νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας. Την Τρίτη θα εκδοθούν οι νέοι τίτλοι. Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς ομολόγων

Μετά από 3 χρόνια αποχής η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές.
Σήμερα 24 Ιουλίου και ώρα 13:54 ανακοινώθηκε ότι ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου που θα αντικαταστήσει το παλαιό 5ετές, λήξης 2019.

Το παλαιό 5ετές λήξης 2019, θα το αγοράσει στο 3,17%, οριακά καλύτερα από τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς, καθώς το πρώην 5ετές κυμαινόταν μεταξύ 3,53% με 3,32%.

Στόχος είναι το επιτόκιο να διαμορφωθεί μεταξύ 4,40% με 4,50%, ενώ αναμένεται να αντληθούν 3 δισεκ. ευρώ. Τούτο   γιατί  η ελληνική δημοκρατία θα έχει το δικαίωμα να διατηρήσει την έκδοση σε ύψος ίσο με τα υφιστάμενα ομόλογα τα οποία ως γνωστό είναι 3 δις ευρώ

Ουσιαστικά στην ανακοίνωση το δημόσιο προαναγγέλλει στους υφιστάμενους ομολογιούχους την δυνατότητα πώλησης ή ανταλλαγής των παλιών ομολόγων με τα καινούργια που θα προσφερθούν αύριο 25 και μεθαύριο 26 του μήνα.

Εκτιμάται ότι ο συντελεστής κάλυψης θα ανέλθει σε 3 φορές, δηλαδή 9 δισεκ. ευρώ. Από τα 3 δισεκ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα καλύψουν το 1,2 - 1,4 δισεκ. ελληνικές τράπεζες και κοινό κεφάλαιο και τα 1,6- 1,8 δις ευρώ ξένοι επενδυτές, μέσω των αναδόχων BNP Baribas, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC.

Η έκδοση του νέου ομολόγου προβάλλει ως πολύ καλή επενδυτική ευκαιρία για τους υφιστάμενους ομολογιούχους, αφού προσφέρει πολύ μεγάλη απόδοση ομολόγων ( έστω και αν το ετήσιο κουπόνι θα είναι μικρότερο από 4,75% του παλιού ομολόγου), καθώς θα όλα τα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης έχουν πολύ χαμηλότερες αποδόσεις.

Επίσης, μέσα στην διάρκεια μέχρι και την ωρίμανση του ομολόγου, αναμένεται να οριστικοποιηθούν και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους -"προνόμιο", που δεν έχει άλλη χώρα της Ευρωζώνης.
Οι αγορές αντέδρασαν θετικά με τη σχετική ανακοίνωση. Είναι ενδεικτικό ότι πριν απο λίγο η απόδοση του 2ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά σημείωνε πτώση κατά 0,013% και κυμαίνονταν στο 3,34%. Αντίθετα σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνιζε το 10ετές ομολόγο το οποίο διαπραγματευόταν με απόδοση 5,27%.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top