Μία δικομματική αντιπροσωπεία Αμερικανών Γερουσιαστών επισκέφτηκε το Αφγανιστάν, επισημαίνοντας προς την κυβέρνηση Τραμπ την ανάγκη καθορισμού μιας νέας στρατηγικής, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης πολεμικής απειλής των Ταλιμπάν, ώστε να τερματιστεί ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία υπό τον Γερουσιαστή Τζον Μακέιν επισκέφτηκε την Καμπούλ, ενώ προηγουμένως είχε επισκεφτεί για δύο ημέρες το Πακιστάν.

Η επίσκεψη αυτή των μελών της Γερουσίας στο Αφγανιστάν, πραγματοποιήθηκε ενώ αναμένεται αργότερα μέσα στον Ιούλιο η ανακοίνωση της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση Τραμπ, αναφορικά με την 16ετή εμπλοκή των ΗΠΑ, στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στην χώρα, με νέο χαρακτηριστικό την επιθετική έξαρση των Ταλιμπάν.

Το ζήτημα της πολεμικής εμπλοκής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, έμεινε έξω κι από την προεκλογική εκστρατεία του 2016, για την εκλογή προέδρου.

Οι περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις ξένων χωρών που συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις αποχώρησαν το 2014, ενώ η κυβέρνηση του Αφγανιστάν που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ χάνει διαρκώς έδαφος έναντι των Ταλιμπάν, οι επιθετικές ενέργειες των οποίων κοστίζουν τη ζωή πολλών αμάχων κάθε χρόνο. Υπό τις εξελίξεις αυτές, το Αφγανιστάν αποτέλεσε το 2016 την δεύτερη χώρα μετά την Συρία, στην πρόκληση του μεταναστευτικού ρεύματος προς τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και προς ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Μακέιν σε δηλώσεις από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ παραδέχθηκε ότι: “κανένας από εμάς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως έχουμε μία επιτυχή πορεία, εδώ στο Αφγανιστάν. Αυτό πρέπει ν' αλλάξει άμεσα,” πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ ασκεί σκληρή κριτική στον Τραμπ εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Στην αντιπροσωπεία των Αμερικανών Γερουσιαστών εκτός του Μακέιν, συμμετείχαν οι Γερουσιαστές, Λίντσεϊ Γκράχαμ, Ελίζαμπεθ Ουόρεν, Σέλντον Χουάιτχαους και Ντέιβιντ Περντού.
Η Ουόρεν, Γερουσιαστής των Δημοκρατικών από την Μασαχουσέτη, δήλωσε ότι συμμετείχε στην αποστολή, “προκειμένου να έχει άποψη επί του πρακτέου για το τι ακριβώς συμβαίνει στο Αφγανιστάν.” Χρειαζόμαστε μία στρατηγική στις ΗΠΑ, η οποία να προσδιορίζει τον ρόλο μας στο Αφγανιστάν, να ξεκαθαρίζει τον στόχο μας, αλλά και να εξηγεί την μετάβασή μας από το ένα στάδιο στο άλλο,” εξήγησε η Ουόρεν.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις θα παρουσιάσει τις διαθέσιμες στρατηγικές επιλογές που έχουν οι ΗΠΑ για το Αφγανιστάν, στον πρόεδρο Τραμπ περί τα μέσα Ιουλίου.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξουσιοδότησε τον Αμερικανό ΥΠΑΜ αναφορικά τον καθορισμό του αριθμητικού επιπέδου των αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων στο Αφγανιστάν, ενώ ο Τραμπ, ως επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θα πρέπει να εγκρίνει την συνολική στρατηγική δράσης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του, ο διοικητής των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγός Τζον Νίκολσον έχει δηλώσει ότι “αρκετές χιλιάδες” ξένων στρατιωτών -κυρίως εκπαιδευτών- απαιτούνται προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί με επιτυχία η επιθετική έξαρση των Ταλιμπάν.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top