Οκτώ ήταν φέτος οι απόφοιτοι της Μεγάλης του Γένους Αμπετείου Σχολής Καΐρου, οι οποίοι δε λάμπρυναν μόνον με την παρουσία τους την τελετή λήξης των μαθημάτων του ιστορικού ελληνικού σχολείου της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, αλλά έδωσαν και ένα σημαντικό μάθημα ήθους και εκτίμησης προς όλους τους εκπαιδευτικούς τους, αφιερώνοντας σε όλους από ένα αναμνηστικό δώρο, για να τούς ευχαριστήσουν κα για να τούς θυμούνται όλοι εκείνοι οι καθηγητές, που σαν πραγματικοί δάσκαλοι, τούς προσέφεραν και κείνοι ένα κομμάτι από τη ζωή τους, όλη αυτήν τη χρονιά...

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο (17/6/2017) στον αύλειο χώρο του Σπετσεροπουλείου, η διευθύντρια της Αμπετείου Σχολής, κα Βασιλική Πετροπούλου παρουσίασε τον απολογισμό της σχολικής χρονιάς 2016-2017. Με τις διαφάνειες που είχαν ετοιμάσει οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, η κα Πετροπούλου, ανέδειξε το συνολικό έργο της ιστορικής αιγυπτιώτικης σχολής, το οποίο βασίζεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και απαντά στις απαιτήσεις της αιγυπτιακής ζώνης εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα αυτό επεκτείνεται και σε μία σειρά από δραστηριότητες, που έγιναν πράξη με την υλική και ηθική συμπαράσταση του Ιδρύματος Αμπέτ και του Προέδρου της Εφορείας, Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανού, ο οποίος βρισκόταν στην Ελλάδα, αλλά εκ μέρους της Ιεράς Μονής Σινά παραβρέθηκε ο Δικαίος της Ιεράς Μονής π. Αρσένιος Σιναΐτης.

Εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Σινά, ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Αμπέτ, Νικόλας Βαδής ευχαρίστησε όλους όσοι στηρίζουν το έργο της Αμπετείου Σχολής, που έχει προσφέρει μέσα από τις αίθουσές της μεγάλες αιγυπτιώτικες προσωπικότητες που έχουν τιμήσει και τιμούν τον Απόδημο Ελληνισμό σε όλον τον κόσμο. Ο ίδιος τίμησε την απερχόμενη Γενική πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη, παραδίδοντάς της, εκ μέρους του Σχολείου και της Ιεράς Μονής Σινά, ένα ασημένιο δίσκο, για να θυμάται την παραμονή της στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όταν θα αναχωρήσει από την Αίγυπτο, τις επόμενες εβδομάδες.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε ο χαιρετισμός του Προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κ. Αλέξανδρου Καζαμία, ο οποίος τόνισε ότι βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Αμπετείου, περιμένοντας μάλιστα να εγγράψει σύντομα τους άρτι αποφοιτήσαντες στον ΣΕΑΑΣ και παράλληλα, ζήτησε από όλους τους παρευρισκομένους και μη, να εφαρμόζουν το δίδαγμα της συγχώρεσης ως πρακτική στην καθημερινότητά μας. "Να μάθετε να συγχωρείτε", τούς είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Απόδημος Ελληνισμός αξίζει και απαιτεί μία πιο ανθρώπινη κοινωνία, πέρα από έριδες και διχόνοιες.

Παρενέβησαν επίσης ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Ανδρέα Γιόσρι, και η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής, Δρ Μαριέττα Κουμαριανού.

Από τώρα και στο εξής, οι οκτώ απόφοιτοι, αποτελώντας πλήρη και ισότιμα μέλη της αιγυπτιώτικης κοινωνίας, καλούνται να παλέψουν με τον τρόπο τους για το καλύτερο αύριο της παροικίας μας, μην αποκλείοντας -κάποια στιγμή- να πάρουν εκείνοι την ευθύνη των παροικιακών μας οργανισμών στα χέρια τους...

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top