Η Τεχεράνη κάλεσε τον Ελβετό επιτετραμμένο, η χώρα του οποίου εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν, για να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος έκανε λόγο για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν.

«Ο Ελβετός επιτετραμμένος εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για να του διαβιβαστούν οι έντονες διαμαρτυρίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σχετικά με τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών (…) που αντιτίθενται στους διεθνείς κανόνες και στη χάρτα του ΟΗΕ», δήλωσε ο Μαχράμ Γασεμί, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τίλερσον δήλωσε ότι η αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράν συνίσταται στο να «περιορίσει την ηγεμονία του (στη Μέση Ανατολή) και την ικανότητά του να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, αλλά και να στηρίξει στοιχεία στο εσωτερικό του Ιράν με στόχο μια ειρηνική αλλαγή» καθεστώτος.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Τίλερσον ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Επίσης η Τεχεράνη απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις αυτές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Isna.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top