Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Ρωσία Αλεξέι Ναβάλνι δεν έχει πιθανότητες να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2018 στη Ρωσία εξαιτίας μιας προηγούμενης καταδίκης του για κατάχρηση πόρων, δήλωσε η επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής.

Ο Ναβάλνι, σφοδρός επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου του 2018. Ο Πούτιν, που βρίσκεται στο προσκήνιο της ρωσικής πολιτικής εδώ και 17 χρόνια αναμένεται να θέσει ξανά υποψηφιότητα για τέταρτη θητεία.

Τον Φεβρουάριο ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε τον Ναβάλνι σε πέντε χρόνια φυλάκιση με αναστολή για κατάχρηση πόρων, μια υπόθεση η οποία, όπως καταγγέλλει ο ίδιος, είχε στόχο να εμποδίσει τα σχέδιά του.

Η Έλα Παμφίλοβα, επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροοπής, δήλωσε στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό TV Rain ότι η καταδίκη αυτή σημαίνει ότι ο Ναβάλνι δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

«Δεν θέλω να φανώ αγενής», δήλωσε η Παμφίλοβα. «Όμως κατανοώ, και το κατανοεί και ο ίδιος, ότι δεν έχει πιθανότητες να καταθέσει υποψηφιότητα εξαιτίας της προηγούμενης καταδίκης του».
Από την πλευρά του ο Λεονίντ Βολκόφ, σύμμαχος του Ναβάλνι, εκτίμησε ότι οι ρωσικές αρχές μπλοφάρουν.

«Όσο περισσότερο το λένε, τόσο μεγαλύτερη είναι η βεβαιότητά μου ότι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να δεχθούν την υποψηφιότητά του», επεσήμανε σε ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Μέχρι στιγμής πάντως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ναβάλνι θα έχανε από τον Πούτιν με μεγάλη διαφορά.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top