Νευραλγικής σημασίας είναι οι εξελίξεις που έρχονται από την Διοίκηση Αμφιβίων Δυνάμεων του Αρχηγείου Στόλου του Π.Ν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του thinknews.gr το ΓΕΝ καταβάλει σημαντικές προσπάθειες στόχων των οποίων είναι η ενεργοποίηση και τρίτου Πλοίου Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ) τύπου ZUBR. Πρόκειται για εξέλιξη κορυφαίας σημασίας για τον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό και την άμυνα του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, τη παρούσα χρονική στιγμή το ΠΤΜ “ΙΘΑΚΗ” βρίσκεται στη δεξαμενή επισκευών της Αμφιάλης με το όνομα “ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ” και εκτελούνται εργασίες επισκευής ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι σε ενεργό υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται, πως λόγω κακής κλήσης της εισόδου από τη θάλασσα, στις θέσεις στάθμευσης των αερόστρωμνων το ΠΤΜ “ΙΘΑΚΗ” έπαθε ζημιά στη ποδιά του σκάφους. Εκ των ανωτέρω, το Π.Ν θα έχει στη διάθεση του τρία αερόστρωμνα αφού πλέον μόνον το “ΖΑΚΥΝΘΟΣ” είναι παροπλισμένο και εκτός δράσης. Στις τάξεις του Π.Ν υπηρετούν συνολικά τέσσερα ΠΤΜ εκ των οποίων:

Το “ΚΕΡΚΥΡΑ”.
To καλοκαίρι του 2012 είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στο αερόστρωμνο γεγονός το οποίο το έθεσε εκτός δράσης για αρκετούς μήνες έως ότου αποφασιστεί η επισκευή του. Πλέον, είναι πλήρως λειτουργικό.

Το “ΙΘΑΚΗ”.
 Εκτελούνται μεγάλης κλίμακας επισκευές και σύντομα θα είναι σε ενεργό δράση.

Το “ΚΕΦΑΛΗΝΙΑ”.
Είναι επιχειρησιακό.

Το “ΖΑΚΥΝΘΟΣ”.
 Είναι εκτός υπηρεσίας.

Ο ρόλος των ZUBR στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι κομβικός και στρατηγικής σημασίας. Παρά το μειονέκτημα τους που είναι η απαιτητική και εν πολλοίς ακριβή τεχνική υποστήριξη, τα αερόστρωμνα έχουν στρατηγικού χαρακτήρα δυνατότητες αφού μπορούν να μεταφέρουν μεγάλο όγκο μηχανοκίνητων δυνάμεων των πεζοναυτών, σε μεγάλη ακτίνα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιπροσθέτως, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος τους στην εκτέλεση αμφίβιων αποβατικών επιχειρήσεων καθώς και στην διενέργεια αποστολών ειδικών επιχειρήσεων με τις επίλεκτες δυνάμεις της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.

Αποτελούν, την πεμπτουσία της ταχείας αντίδρασης ενσωματώνοντας κυριολεκτικά την τακτική και επιχειρησιακή ευελιξία στο Αρχιπελαγικό περιβάλλον. Παραθέτουμε τέσσερα βίντεο από πρόσφατες δραστηριότητες των πλοίων της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων:

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top