Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τις ενημερωτικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς γίνεται στο πλαίσιο του σεβασμού των θεσμών. Με δεδομένο ότι είναι μια συμφωνία που έχει αρκετά τεχνικά χαρακτηριστικά και αποτέλεσε την κατάληξη μιας διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρέπει να ενημερώσει αναλυτικά τους αρχηγούς, πριν και από τη συζήτηση στη Βουλή, γιατί έχουν ακουστεί πάρα πολλές ανακρίβειες από την αντιπολίτευση.
Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Τόνισε, ότι τώρα η απόφαση λέει ότι το Eurogroup θα στηρίξει την Ελλάδα για την έξοδό της στις αγορές και όχι «μέχρι» την έξοδό της στις αγορές, όπως έλεγε η απόφαση του Eurogroup του 2012. Είναι η πρώτη φορά, σημείωσε, που υπάρχει μια δέσμευση εκ μέρους των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ότι αυτό θα γίνει. Υπάρχει σαφής προσδιορισμός των μέτρων που θα παρθούν για το χρέος και ότι η ρύθμιση του χρέους θα γίνει με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη συμφωνία του Eurogroup, είπε ότι παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε έναν τόσο εξαντλητικό προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ώστε να καλύπτει πλήρως το ΔΝΤ, η κυβέρνηση έχει, παρόλα αυτά, επιτύχει το 90% των στόχων που είχε θέσει: δηλαδή να υπάρχει ένας καθαρός προσδιορισμός, μια σαφής τοποθέτηση ότι θα τελειώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο 2018, να υπάρχει στην απόφαση η ρήτρα ανάπτυξης και η δέσμευση ότι θα παρθούν αναπτυξιακές δράσεις.
Επισήμανε τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης που υπήρξε το α' τρίμηνο του 2017 και εκτίμησε ότι το β' εξάμηνο του 2017 θα είναι πολύ πιο θετικό. Χαρακτήρισε δεδομένη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και σημείωσε ότι πέρα από αυτό, για πρώτη φορά μπορεί να δούμε υψηλούς -δεδομένων πάντα των συνθηκών- ρυθμούς ανάπτυξης. Ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ως πιθανό, ότι έως το 2018 θα έχει υπάρξει και η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές χρήματος. Υπάρχουν πιθανόν οι προϋποθέσεις να γίνει κάτι τέτοιο, είπε, όμως αυτό, συμπλήρωσε, το αποφασίζουν οι τεχνικοί για τη διαχείριση του χρέους.

Άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, αναφέροντας πως «μπορεί να λέει ό,τι θέλει, το θέμα είναι να μας πει και πώς ακριβώς θα μπορέσει να μειώσει τη φορολογία, με δεδομένο -όπως επισήμανε- ότι οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα είναι αυτοί, που είναι και χαμηλότεροι από αυτούς που είχαν συμφωνήσει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι μιλάει για περικοπές δαπανών από το Δημόσιο, χωρίς να προσδιορίζει ποιες θα είναι αυτές και πώς θα προκύψουν. Αναφορικά με την υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη για ρυθμούς ανάπτυξης 4%, σχολίασε: «Αυτό, με συγχωρείτε, αλλά έχει έναν βαθμό, είτε αυθαιρεσίας είτε ανοησίας. Αυτή η υπόσχεση είναι ένα κενό γράμμα».
«Δεν μπορούν οι θεσμοί να προχωρούν σε τέτοιου τύπου σχόλια για τα εσωτερικά της ελληνικής πολιτείας»

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ ότι δουλεύουν πολύ καλά με τον κ. Τσακαλώτο, όμως κάποιοι άλλοι υπουργοί, ορισμένες φορές αμφισβητούν συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε ότι επενδύσεις δεν είναι μόνο οι ιδιωτικοποιήσεις και ότι εκατοντάδες επενδυτές περίμεναν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ξεκινήσουν μια σειρά από πρότζεκτ (ενέργεια, τουρισμός, μεταφορές) και αυτές θα τις δούμε να παράγουν τα αποτελέσματα τους. Τόνισε ότι θα παρατηρηθεί ενδιαφέρον των επενδυτών στο πλαίσιο της ρευστότητας της οικονομίας, θα δραστηριοποιηθούν μέσα από το χρηματιστήριο και αυτό θα περάσει και στην πραγματική οικονομία, όταν τα επενδυτικά πρότζεκτ που σχεδιάζονταν θα αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά.

Είπε ότι είδαμε και λίγο πριν από το Eurogroup και ότι ο κ. Σόιμπλε είχε επιχειρήσει να δημιουργήσει εικόνα ότι υπάρχουν διαφορετικές οπτικές μέσα στην κυβέρνηση. «Ενδιαφέρουσα στρατηγική αυτή από τη μεριά των δανειστών. Δεν θεωρώ ότι έχει κάποιο αποτέλεσμα, ούτε ότι πατά στην πραγματικότητα» σχολίασε, για να τονίσει πως «ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην προσπάθεια να ολοκληρώσει με επιτυχία το ελληνικό πρόγραμμα».
Αφ ης στιγμής η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί και η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου 2015, τέτοιου τύπου παρεμβάσεις εκ μέρους των θεσμών δεν εξυπηρετούν τίποτα, υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος. Πρόσθεσε ότι «αυτό στο οποίο θα πρέπει να είμαστε όλοι προσηλωμένοι και να είμαστε εποικοδομητικοί, είναι στην προσπάθεια για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού και εκθέτουν όποιον προσπαθεί να παρέμβει με έναν τρόπο εξωθεσμικό στα του οίκου της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής δημοκρατίας» .

Σημείωσε επίσης, ότι «δεν μπορούν οι θεσμοί λοιπόν να προχωρούν σε τέτοιου τύπου σχόλια για τα εσωτερικά της ελληνικής πολιτείας».

«Ο καθένας τα του οίκου του. Διότι αν ξεκινήσει και η ελληνική κυβέρνηση να κάνει σχόλια για τον τρόπο, για παράδειγμα, που ο κ. Ρέγκλινγκ διοικεί τον ESM, τότε νομίζω ότι το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να δημιουργήσουμε μια πολεμική κατάσταση» είπε. Κατόπιν αυτών, υπογράμμισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και ηπιότητα και να καταλάβει και ο κ. Ρέγκλινγκ ότι στην Ευρώπη υπάρχει δημοκρατία.

«Η συμφωνία είναι καθαρότερη από ποτέ»

Η συμφωνία είναι καθαρότερη από ποτέ, τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ερωτηθείς για την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι οι βουλευτές πρέπει και οφείλουν να έχουν προβληματισμούς και να θέτουν ερωτήματα, να προσπαθούν να επηρεάσουν την κυβερνητική πολιτική μέσα από τον διάλογο. «Εμείς έχουμε μια ΚΟ που λειτουργεί με δημοκρατικούς όρους» είπε, προσθέτοντας μεταξύ άλλων, ότι αυτή η συζήτηση γίνεται. Γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις στο κυβερνητικό έργο.
Κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του Νίκου Φίλη, είπε μεταξύ άλλων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει τις διαφωνίες του με την πολιτική που ασκείται σε όλη την ΕΕ και ότι «αυτό που έχουμε είναι μια διαρκής διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, όχι στη θέση του ισχυρού, όπου κάθε φορά εντός του πλαισίου του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και με δεδομένους τους συσχετισμούς που υπάρχουν στην Ευρώπη, προσπαθεί να αμβλύνει μια σειρά από αποτελέσματα αυτής της πολιτικής».

Κατόπιν αυτών ανέφερε, πως ο κ. Φίλης έκρουσε ανοικτές θύρες, «δηλαδή μας είπε ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζουμε -και αυτή είναι η πραγματικότητα- έχει και πολλά στοιχεία με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί, αλλά αυτό νομίζω ότι το έχει πει πρώτος ο πρωθυπουργός».

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρξει συζήτηση για ανασχηματισμό»

Για το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε, ότι πάντα είναι δικαίωμα που έχει ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρξει μια τέτοια συζήτηση, καθώς η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να επιλυθεί σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την επιστροφή στην ανάπτυξη, την καθημερινότητα των πολιτών, τη στήριξη της εργασίας».

«Το πραγματικό ζήτημα είναι να δούμε τι κρύβει αυτή η πραγματικά σκοτεινή υπόθεση»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτήθηκε, με αφορμή τα δημοσιεύματα για επικοινωνία του υπουργού Εθνικής Άμυνας με καταδικασθέντα. Είπε ότι υπάρχουν οι ειδήσεις περί ενός τηλεφωνήματος και πως ο κ. Καμμένος έχει απαντήσει περί αυτού και αναλυτικά ο κ. Κοντονής χτες στο Κοινοβούλιο. Σημείωσε: «Και υπάρχει ένα πλοίο με 2 τόνους ηρωίνης που πιάστηκε πριν μερικά χρόνια στην Ελλάδα» και για το οποίο θέμα και ο ΣΚΑΪ, όπως επισήμανε, έφερε στην ημερήσια διάταξη την ανάγκη να διαλευκανθούν οι όροι υπό τους οποίους ναυλώθηκε, αλλά και το ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την ιστορία. «Νομίζω αυτό είναι το αυτονόητο» σχολίασε και τόνισε πως όλοι τη διαλεύκανση θέλουν: η κυβέρνηση, οι δικαστικές αρχές, η αστυνομία. Και νομίζω ότι στην ίδια γραμμή πρέπει όλοι να συνεχίσουμε, δηλαδή να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ο καθένας, ώστε να διαλευκανθεί ακριβώς αυτή η υπόθεση».
Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «το σημαντικό στη συγκεκριμένη υπόθεση, είναι ότι κατά τις δηλώσεις των υπουργών, υπήρξε ένας άνθρωπος ο οποίος ζήτησε να καταθέσει για τη συγκεκριμένη υπόθεση και από κει και πέρα οι υπουργοί έπραξαν αυτό που θα έπραττε ο οποιοσδήποτε πολίτης, δηλαδή ενημέρωσαν την εισαγγελέα, η οποία προχώρησε στις απαραίτητες θεσμικές ενέργειες». Τόνισε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έπραξε αυτό που θα έπραττε ο οποιοσδήποτε πολίτης, ενημέρωσε τον θεσμικά αρμόδιο, ο οποίος στη συνέχεια ενημέρωσε την Εισαγγελία.
«Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Το πραγματικό ζήτημα είναι να δούμε τι κρύβει αυτή η πραγματικά σκοτεινή υπόθεση» σημείωσε. «Το σημαντικό δεν νομίζω ότι είναι το τηλεφώνημα, το σημαντικό είναι να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση και να μπορέσουμε να δούμε τι κρύβεται ακριβώς πίσω από αυτό το φορτίο ηρωίνης, που ήταν το μεγαλύτερο φορτίο που πιάστηκε ποτέ στην ευρωπαϊκή ήπειρο» είπε, για να τονίσει: «Νομίζω ότι αυτή η υπόθεση έχει πάρα πολλές σκοτεινές πτυχές τις οποίες τα ελληνικά δικαστήρια οφείλουν και νομίζω ότι αυτό θα πράξουν, να διαλευκάνουν με όσο τον δυνατόν πιο μεγάλη ταχύτητα».

Για το ότι ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα φέρει το θέμα στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε πως «αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ταυτιστεί με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, μπορεί να το κάνει».

«Το θέμα των παραβιάσεων μπαίνει πάντα από τη δική μας μεριά»

Στον απόηχο της επίσκεψης Γιλντιρίμ, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε, ότι το θέμα των παραβιάσεων μπαίνει πάντα από τη δική μας μεριά και ζητάμε την άμεση παύση αυτού του είδους των πρακτικών εκ μέρους της Τουρκίας. «Αυτό που θα πρέπει όλοι μας να έχουμε στο μυαλό μας, είναι να μπορέσουμε να προωθήσουμε τη θετική ατζέντα στα ελληνοτουρκικά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές η στάση της Τουρκίας είναι κάτι περισσότερο από προκλητική» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στους 8 στρατιωτικούς, είπε ότι ο πρωθυπουργός απάντησε ότι στην Ελλάδα υπάρχει δικαιοκρατία, διάκριση εξουσιών και πως έχουν υπάρξει συγκεκριμένες αποφάσεις της δικαιοσύνης που είναι απολύτως σεβαστές και δεν θα μπορούσε τα πράγματα να είναι διαφορετικά.
Κυπριακό

Ως προς το Κυπριακό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, δηλαδή την ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ. «Θα έλεγα ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για μια πιθανά θετική εξέλιξη στη Γενεύη. Αυτό μένει βεβαίως να το δούμε, αρκεί να είναι και η τουρκική πλευρά εποικοδομητική» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος. 

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top